Министърът на здравеопазването отговори на депутатско питане за ХЕИ - Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 19.11.2004Коментари ()757
В ХЕИ - Пловдив са взети мерки за подобряване работата на инспекцията, каза министърът на здравеопазването Славчо Богоев в отговор на питане от народните представители Росица Тоткова, Васил Паница и Борислав Китов относно ХЕИ – Пловдив по време на днешния парламентарен контрол, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министърът на здравеопазването припомни, че във връзка с постъпили сигнали и жалби и публикации в пресата през лятото в ХЕИ - Пловдив е извършена проверка. Освен работната група, назначена със заповед на министъра, в проверката участваха областният координатор на КНСБ в Пловдив и ръководителите на синдикалните организации в ХЕИ - Пловдив.
Министър Богоев отчете, че работната група е провела срещи и разговори с директора на ХЕИ, началника на отдел “Държавен санитарен контрол” (ДСК), служители на ХЕИ и с подателите на жалбите и сигналите. Проверена е наличната документация в инспекцията, имаща отношение към повдигнатите в жалбите и сигналите въпроси, както и дейността на отдел “Държавен санитарен контрол”. Проведена е анонимна анкета за отношенията на работното място със служителите на отдела, началниците на всички отдели в инспекцията и с всички желаещи да участват в нея служители на инспекцията.
Получените сигнали на граждани, в които се съдържат твърдения за неправомерно получаване на пари, и отправените обвинения от д-р Дамянова и д-р Какачева за упражнен сексуален тормоз срещу д-р Арнаудов, завеждащ сектор в отдел ,,ДСК”, и д-р Дасари, началник на отдел, са изпратени до Окръжна прокуратура - Пловдив за решаване по компетентност, съобщи министър Богоев. В резултат на проверката и проведените разговори е прекратена гладната стачка на семейство Благоеви.
По време на проверката работната група констатира редица пропуски в работата на отдел ,,Държавен санитарен контрол”. Организацията на работата в отдела не съответства на даденото от министерството указание за дейността на ХЕИ. Липсва ежедневен контрол върху дейността на служителите от страна на началника на отдела и завеждащ секторите. Не се спазва работното време, основно свързано с отсъствие в края на работния ден и неотчитане на извършената работа от санитарните инспектори. Резултатите от проведената анкета показаха, че е налице напрежение и влошаване на взаимоотношенията в отдела, което пречи на изпълнението на служебните задължения, обобщи министър Богоев.
Ръководството на Министерството на здравеопазването счита, че д-р Рави Дасари, началник на отдел “Държавен санитарен контрол” в ХЕИ - Пловдив, не притежава необходимите професионални умения и лични качества за изпълнение на посочената длъжност. Като началник на отдел “ДСК” д-р Рави Дасари, който заема тази длъжност от 1 декември 2002 г., не е успял да създаде необходимите условия за осигуряване на пълноценна и нормалната работа в отдела. В отдела липсва добра организация на работа, осъществява се слаб контрол върху изпълнението на поставените задачи и е нарушен психоклиматът.
Към днешна дата д-р Рави Дасари вече не е служител на инспекцията, тъй като е подал молба за напускане, която е била уважена от неговия работодател – директора на ХЕИ – Пловдив, съобщи министър Богоев.
В резултат на възникналата ситуация от МЗ бяха предписани допълнителни мерки. Сред тях са да се подобри дейността на отдел “ДСК”, като бъдат отстранени всички констатирани пропуски в работата; да се извършва постоянен и ефективен контрол върху дейността на началниците на отдели; да се осъществява контрол върху спазването на работното време в ХЕИ; да се спазва разпоредбите на Кодекса на труда при издаването на заповеди за дисциплинарни наказания, като се изяснява обективно фактическата обстановка преди издаването им; да се подобри кадровата политика, за да се оптимизира дейността на инспекцията и да се осигурят нормални и достойни условия на труд.
Директорът на ХЕИ няма вина за конкретния случай, но заради допуснатите пропуски в работата на инспекцията към директора е отправена устна бележка, каза министър Богоев.
Министърът увери депутатите, че след предприемане на посочените мерки в инспекцията няма да бъдат допускани действия, недостойни за доброто име на структурата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ministurut-na-zdraveopazvaneto-otgovori-na-deputatsko-pitane-za-HEI-Plovdiv-3112
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.