Самостоятелна изложба на Георги Георгиев в галерия "Сариев"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:45 / 29.08.2007Коментари ()1347
©
Самостоятелната изложба на Георги Георгиев, с която Галерия Сариев открива новия сезон, програмно и синкретично представя политиката на галерията да акцентира на керамиката, като съвременна медия от дизайна до арт-обектите и скулптурата. Тя осмисля някои актуални за съвременния дизайн въпроси: динамизирането на отношенията утилитарен предмет - художествен обект, тираж - уникат.

В изложбата "Градски план" авторът показва свободни порцеланови модули в минималистичен стил като чрез тях създава синтаксис на формите, даващ възможност за лични инвенции в конструирането на обектите. Този нов синтаксис той избира да материализира през урбанистична визуалност като език и градът като азбука. Изложбата е представена в три групи обекти илюстриращи свободния принцип на конструиране - вази, свободни пластики и стенни чинии.

Диалогът между функцията (утилитарното) и художествения обект е акцентиран в първата група - съдове, вази. Свободно комбинирани те подсказват релефността на градския пейзаж и неговата динамичност. Прорезите в тях са като обтекаемост на времето, а черно-белият регистър на цветовете говори за анонимност, но и за драматично предизвикателство. Дуалистичността е изразена и в самата функция - от една страна те са вази, а от друга авторът леко иронично дистанцира и дискутира церемониалността на ползването и тържествеността на материала порцелан. Съдовете имат многозначно излъчване, автономност и еманципираност от утилитарното.

Втората група са свободни пластики извън функционалността. Чрез динамични взаимоотношения на обемите, редуването на плътност и празно пространство, светло и тъмно се създава усещането за макет на градска среда. Според авторовия концепт, чрез резките скокове в мащаба се акцентира и върху въздействието на порцелана от камерно интериорно звучене до монументално екстериорно.

Третата група обекти са стенни чинии - скици проекти на модулните обекти с определено интериорно и декоративно звучене. Те съчетават характерните за промишленото производство ситопечатни техники с декоративните техники на униката.

Цялостната визия на изложбата създава настроението на градското светоусещане, на еманципираната воля за изграждане на индивидуален свят между щампата и правото на избор. Леко иронично намигане към прекалената сериозност и йерархичност на надграждането.



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Samostoyatelna-izlozhba-na-Georgi-Georgiev-v-galeriya-Sariev-31411
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.