Министър Арсенова ще открие пречиствателна инсталация в Цар Асен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:15 / 26.11.2004Коментари ()1660
Днес министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова ще открие инсталация за пречистване на медни йони от насипището за окисни руди на рудник "Цар Асен". Това е съвременна технология, извличаща по химичен път медта от пръстта, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха и почвата.
Общата стойност на проекта е 4 380 832 лева. Осъществен е с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез три последователни безлихвени заема в размер общо 1 694 756 лева, отпуснати чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ на фирма “Йонтех ООД” – изпълнител на проекта. Средствата по заемите са предоставени при условия 12-месечен гратисен период и 48 месеца срок за възстановяване, на общо 5 транша. Внедрената от “Йонтех ООД” технология има значителен екологичен ефект, съпроводен с висока икономическа ефективност.
На откриването ще присъстват също директорът на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда Емилия Стоянова, народни представители, областният управител на Пазарджик Иван Димитров и други.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Ministur-Arsenova-shte-otkrie-prechistvatelna-instalaciya-v-Car-Asen-3218
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.