Одобрени са проекти за отстраняване на екологични щети в Мирково и Панагюрище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:44 / 28.11.2004Коментари ()775
С решение на Междуведомствения експертен екологичен съвет се дава ход за преминаване към работното проектиране на два обекта за отстраняване на екологични щети, съобщиха от правителствения пресцентър.
Приети бяха проекти по програмите на “Елаците Мед” АД – с. Мирково, и на “Асарел Медет” АД – гр. Панагюрище. По програмата за отстраняване на екологичните щети, причинени до момента на приватизацията на “Елаците Мед”, беше одобрен идеен проект за извършване на рекултивацията на хвостохранилище “Бенковски 1” и работен проект за провеждане на мониторинг за всички етапи от извършването на тази рекултивация. По програмата за отстраняване на екологичните щети, причинени до момента на приватизацията на “Асарел Медет”, бяха приети два идейни проекта: за улавяне на дренажните и подземните води в района на източно насипище с изграждане на нов тръбопровод и за изграждане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води от източно насипище на “Асарел Медет” АД .
Междуведомственият съвет е специализиран състав на Висшия експертен екологичен съвет. Той приема проектната документация на всеки етап от изпълняваните програми за отстраняване на екологичните щети, причинени до момента на приватизацията. Тези програми се финансират от Държавния бюджет в изпълнение на отговорността на държавата за отстраняване на екологични щети, причинени от минали действия или бездействия до момента на приватизацията. Заседанието на съвета се състоя в Министерството на околната среда и водите.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Odobreni-sa-proekti-za-otstranyavane-na-ekologichni-shteti-v-Mirkovo-i-Panagyurishte-3243
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.