Присъединяването към ЕС ще погребе българското земеделие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:49 / 28.11.2004Коментари ()760
Условията за присъединяване не са толкова задоволителни за българския аграрен сектор. Вашият преговорен екип, т.нар. "Yes men" екип, е приемал безусловно, на 100%, всяко предложение на преговарящите от ЕС. Очевидно преговарящите са умни хора, но те са защитавали интересите на ЕС, а не българските. Разбира се, в бъдеще интересите ще бъдат общи, но сега имаме преговорен процес. Това заяви пред журналисти в Пловдив Ричард Чернецки, бивш министър на евроинтеграцията в Полша, понастоящем депутат в Европейския парламент и на комисията, отговаряща за присъединяването на нови кандидати членки, който лично и директно е ангажиран с присъединяването на България и Румъния. Днес е вторият ден от провеждащия се в Пловдив семинар “Земеделска политика и устойчиво развитие на отрасъла”, организиран от фондация „Демокрация” и фондация “Конрад Аденауер”.
Преговорите с България приключиха на техническо равнище преди няколко дни, но на политическо ниво все още не са приключили, припомни Ричард Чернецки. Според него сега е най-подходящия момент внимателно да се прочете договора за присъединяване, защото той ще определя политиката на страната през следващите 15-20-30 години. Преговорният процес не е приоритет и проблем само на правителството и на политическата класа, българското общество трябва да бъде информирано за всички ангажименти, смята евродепутатът. Присъединяването на България, Румъния и Хърватия ще донесе не само плюсове, но и минуси за икономиката на тези страни, предупреди той и даде пример с Латвия, Полша и Швеция. “Не знам как точно изглежда положението за договор между вашата страна и ЕС, но присъединяването определено ще бъде истинско предизвикателство за селското население в България”, каза Чернецки.
Ако най-късно до края на януари 2005 година правителството не оповести в детайли, така както е подписана, цялата документация и договора за присъединяване на България към ЕС, ще бъдем принудени ние да направим това, заяви лидерът на НС-БЗНС Яне Янев. По този начин ще провокираме цялостна общонационална дискусия, с максимално включване на гражданските структури, на компетентните експерти-технократи, за да може да се знае къде отиваме, уточни той. Според Янев това е шанс до 2007 г. да се предоговорят някои основни параметри. Освен в безапелационно приемане на условията на Брюксел, земеделският лидер обвини правителството в опит за ликвидиране на селското стопанство. “Чрез всички параметри по подотрасли в селското стопанство е договорено от пряко и косвено заетите в момента над 1 милион да останат по-малко от 200 000 души. Повече от 10 основни и водещи за страната подотрасли, като цвеклопроизводството, памукопроизводството и свиневъдството, ще бъдат “погребани” чрез дадените ни икономически параметри. Освен това 80% от параметрите за спецификации, стандартизации и унифициране на нашите стандарти с европейските са неизпълними”, обясни Яне Янев. Той даде като пример отглеждането на минимум 10 дойни крави от определена порода в една ферма, които трябва да се отглеждат при редица условия. Информацията е по агенция БГНЕС.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prisuedinyavaneto-kum-ES-shte-pogrebe-bulgarskoto-zemedelie-3247
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.