Пловдивският окръжен съд постанови присъда за опит да се подкупи съдия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:07 / 06.12.2004Коментари ()618
Състав на Пловдивския окръжен съд осъди на една година лишаване от свобода условно и глоба в размер на 300 лв. 58-годишната Йорданка Димитрова. Тя беше призната за виновна в това, че в края на месец юни тази година е дала подкуп в размер на 100 щ.д. на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – съдия в Карловския районен съд, за да пренасрочи за по – ранна дата гражданско дело.
Дъщерята на подсъдимата, която живее в чужбина, била страна по гражданско дело в Карловския районен съд. След първото съдебно заседание, проведено през месец юни 2004 год., делото било отложено за септември с цел събиране на доказателства. Подсъдимата поискала от съдията да го насрочи за по-скорошна дата, но поради претоварения график се оказало, че това е невъзможно. Тогава подс. Димитрова се срещнала с майката на съдията и я помолила да му предаде плик, споменавайки, че това са документи по делото, които тя не може да занесе лично в деловодството, поради заболяване. Когато пликът бил предаден на магистрата, той установил, че в него има бележка. в която отново се настоявало да се пренасрочи делото и банкнота от 100 щ.д. За случая съдията веднага сигнализирал полицията и предал с протокол банкнотата.
Пред окръжния съд подсъдимата се призна за виновна и изрази искреното си съжаление за стореното. Предвид липсата на предишни осъждания и добрите характеристични данни наказанието беше определено при смекчаващи отговорността обстоятелства. Изпълнението му беше отложено с тригодишен изпитателен срок.
Предметът на престъплението - банкнота от 100 щ.д., е отнет в полза на държавата. Присъдата подлежи на обжалване или протест в петнадесет дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, съобщи пресцентърът на Съдебната палата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-okruzhen-sud-postanovi-prisuda-za-opit-da-se-podkupi-sudiya-3356
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.