Либия постави условия пред ЕС, за да оттегли обвиненията срещу българите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 08.12.2004Коментари ()1331
Либия постави три условия, при които може да оттегли обвиненията срещу петте български медицински сестри, осъдени на смърт за заразяването на деца с вируса на СПИН, предаде АФП. Пет български сестри и един палестински доктор бяха осъдени през месец май от либийски съд, който ги обяви за виновни по делото за заразяване с вируса на СПИН деца от болница в Бенгази, Северна Либия. “Ние предадохме писмо на европейски доктори с три искания”, заяви Рамадан ал Фитоури, председател на Асоциацията на семействата на заразените деца. “Първото искане е осигуряването на грижа за заразените деца в специални медицински центрове в Европа. Второто е построяването на специализирана болница в Бенгази и третото е доставянето на необходимо медицинско оборудване, както и изплащане на адекватни компенсации. В замяна на това ние ще оттеглим обвиненията срещу сестрите”, каза той пред журналисти.
В неделя либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам заяви, че присъдата срещу българските сестри може да бъде преразгледана, ако България изплати компенсации на семействата на заразените деца с вируса на СПИН, 46 от които вече са мъртви. Информацията е на Focus news.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Libiya-postavi-usloviya-pred-ES-za-da-ottegli-obvineniyata-sreshtu-bulgarite-3386
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.