Престъпна мрежа в Южна България източила ДДС за 50 млн
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:48 / 08.12.2004Коментари ()1324
Разкрита е мрежа за източване на ДДС, действала на територията на шест региона в Южна България, съобщи главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов при пристигането си днес в Хасково заедно с директора на НСБОП ген. Валентин Петров, зам.-директора на НСБОП полк. Венелин Великов и зам.-апелативния прокурор на Пловдив Атанас Боев. Групата е действала в Стара Загора, Пловдив, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. По предварителни данни нанесените на държавата щети са за над 50 млн лв., като с внасяните стоки са извършвани митнически измами чрез обявяване на ниска стойност и представяне на фалшиви фактури за произход. След това със тези стоки се извършвали фиктивни сделки с фантомни фирми, последните от веригата се натоварвали с ДДС и той се усвоявал от организаторите на мрежата.
За престъпната дейност са заподозрени осем човека. Те ще бъдат задържани в хода на операцията, която се извършва на територията на шестте регионални вътрешни дирекции. Проверени са 16 обекта и са иззети веществени доказателства - документи и компютърни конфигурации. Намерени са печати, фиктивни документи, празни фактури на турски фирми. Продължават обиските в Стара Загора, Пловдив, Сливен, Айтос.
Разбитата група по-рано е работила за Константин Димитров - Самоковеца, а след това по същите схеми - за себе си, каза полк. Великов. Ген.-лейтенант Бойко Борисов изрази надежда, че за участниците в престъпната мрежа ще има тежки осъдителни присъди, тъй като те не само ощетяват финансово държавата, но и чрез внасянето на стоки с ниско качество създават реална опасност за живота и здравето на гражданите, както и увреждат имиджа на страната в Европейския съюз.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Prestupna-mrezha-v-Yuzhna-Bulgariya-iztochila-DDS-za-50-mln-3397
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.