Проучване: Повечето европейци не одобряват външната политика на САЩ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 11.12.2004Коментари ()719
По-голямата част от жителите на Европейския съюз се отнасят негативно към външната политика на САЩ. Това сочат резултатите от публикуваното вчера проучване на общественото мнение "Евробарометър", съобщи АП. От запитаните 25 хиляди жители на 30 страни в Европа 58% са заявили, че имат негативна представа за усилията на САЩ за укрепване на мира в света. Това са 5% повече, отколкото при аналогичното проучване миналата година.
Най-висок процент на неодобрение външната политика на САЩ среща в Гърция. Там 88 на сто от запитаните не одобряват действията на Вашингтон на световната сцена. На второ и трето място са Франция и Германия, чиито правителства най-силно критикуват политиката на САЩ в Ирак - съответно със 74 и 69 процента.
В същото време допитването показва, че мнозинството европейци одобряват външната политика на Еврпейския съюз. 61% от запитаните смятат, че ЕС играе положителна роля в укрепването на международния мир.
В проучването са обхванати 24 791 човека от 25 страни в ЕС, в четири страни-кандидатки - България, Румъния, Хърватия и Турция и в окупираната от Турция северна част на Кипър. Допустимата грешка в резултатите е от плюс/минус 1.9% до плюс/минус 3.1%


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Prouchvane-Povecheto-evropeici-ne-odobryavat-vunshnata-politika-na-SASht-3451
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.