Д-р Инко Кехайов: С въвеждането на домашен помощник психичноболните ще придобият социални умения
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 19.11.2007Коментари ()3998
© Plovdiv24.com
Снимка: Архив
Един психично болен човек със запазени социални функции ще организира още пет или шест болни в къщата си. Това предвижда новият проект на психодиспансера в Пловдив, с който кандидатстваме пред Министерството на труда и социалната политика, съобщи д-р Инко Кехайов от Диагностично-консултативен блок към здравното заведение, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус".

Очаква се скоро програмата за домашен помощник да бъде одобрена. Целта е нашите пациенти да се научат да водят самостоятелен живот в общността, поясни д-р Инко Кехайов. Има пациенти, които разполагат с жилище, но нямат близки. Мини обществото ще може да им помогне, а домашният помощник ще ги пази, ще ги учи как да разпределят парите от бюджета си, допълни още д-р Кехайов. В голяма част от случаите болните не са в състояние дори да си купят хляб, общуването им е много трудно и те не знаят как да разпределят пенсията си. Чрез новата форма болните ще придобият социални умения и ще се справят по-добре в обществото. Мини комуната ще бъде постоянно под наблюдение от лекари, психолози и социални работници. Ако одобрят проекта ни ще бъдем първите в страната, които прилагат този начин на подпомагане на пациентите, коментира д-р Кехайов.



Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/D-r-Inko-Kehaiov-S-vuvezhdaneto-na-domashen-pomoshtnik-psihichnobolnite-shte-pridobiyat-socialni-umeniya-35100
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.