Поредни кахъри около Панагюрското съкровище, Стрелча си го поиска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:31 / 05.06.2012Коментари ()3018
© Plovdiv24.bg
Жителите на община Стрелча са настръхнали и искат спешно решение на казуса къде е намерено панагюрското златно съкровище. Масло в огъня, който тлее повече от половин век, без да предполага наля кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Той доказа с факти от покойния археолог Георги Китов, че всъщност хилядолетия уникалното съкровище е лежало в гробницата Жаба могила до управлявания от него център на розите и древните костници и пещери. В стрелчанската гробница под известната могила иманяри са ровили повече от век и не е ясно какво са отмъкнали.

През последните десетилетия обаче в нея археолози се натъкнаха на безценни тракийски надписи, произведения на одриското и беското изкуство, антични предмети и безценни монети и артефакти.

Искам бързо да решим проблема със спешна научна конференция и да станат ясни всички факти около намирането на съкровището, обяви кметът Евстатиев. Той се опита да успокои страстите сред съгражданите си първо с обещание за спешен дебат. От сензационното му изявление обаче личи непознат за повечето българи уникален факт - при намирането на съкровището от братя Дейкови липсвал орнамент ,който после бил открит с инициалите на Жаба могила и лепнат точно на един от съдовете от 5 век преди Христа.

Някои по стари стрелчани си спомнят за спора почти до бой между двата града и сега искат справедливост. От стрелчанския исторически музей обаче бяха по-умерени. Те ще припомнят на средногорци, че златото е на България и няма нужда от нови войни с пловдивски минали властници и част от столичани. По-умерените заявиха, че подобно на Евстатиев искат научно разкриване на цялата истина и поне копие на съкровището за стрелчани.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 27
11.07.2024 »
20.06.2024 »
18.06.2024 »
16.06.2024 »
09.05.2022 »
09.05.2022 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница

Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Poredni-kahuri-okolo-Panagyurskoto-sukrovishte-Strelcha-si-go-poiska-356949
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.