Утре е Игнажден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:24 / 19.12.2004Коментари ()1781
Ако искате следващата година да е добра за вас и семейството ви, внимавайте какъв човек пръв ще прекрачи прага на къщата ви утре. Не давайте заем и не ходете на гости у съседите.
Според народните вярвания на Игнажден започва новата година, затова се нарича още Нов ден, Млада година, Млад ден. Какъвто е човекът, пръв посетил дома на този ден, такава ще е и годината.
Най-характерен за празника е обичаят полязване. По това кой човек ще влезе първи в дома сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Влезлият полазник (полезник, споходник) най-напред сяда върху треските или сламата, които е внесъл, поседява известно време върху тях, за да мътят добре през годината квачките. За благословията си той е обсипан с пшеница и сушени плодове - за плодородие. Стопаните може да го дарят с риза, чорапи, кърпа или къделя вълна.
На този ден не се дава в заем, за да не се даде берекета, не се ходи по съседи, за да не се пръскат кокошките.
От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини.
Вярва се, че от този ден започват Новата година и коледните празници. Вечерта срещу празника е първата Кадена вечер. За нея приготвят постни храни. На трапезата се слага сурово жито и орехи. Върху хляба или житото се запалва свещ, а най-възрастния обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свеща и орехите се запазват за останалите кадени вечери.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Utre-e-Ignazhden-3594
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.