Отиде си Тодор Тодоров - историята на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:06 / 06.07.2012Коментари ()4598
© Plovdiv24.bg
Снощи е починал Тодор Тодоров - известен като Тошо Африката. Това беше човекът, който като никой друг познаваше историята на Пловдив от последните 80 години. Като никой друг той беше запазил спомен за хиляди пловдивчани, за техните съдби, за техните родове. Част от спомените си остави в десетки статии, тв предавания. Много си отиде с него.

Тошо не само помнеше много, до последния си дъх той събираше истории, документи, снимки. Правеше всичко това безвъзмездно - достатъчно беше да си намери слушател и можеше да разказва с часове.

Най-тъжното е, че нито един представител на общинското управление, на държавата, на бизнеса през последните години не се заинтересува от Тошо. Трябваше да му се създадат условия да пише или просто да записва на магнетофон всичко което помни.

Вече е късно...

Нашата телевизия имаше идеята да направим с него една поредица разкази за старите пловдивски фамилии - да ходим из гробищата и да запишем това, което само той още помнеше. Сигурно щяха да станат 100 серии. Планирахме това да стане през есента.

Вече е късно...

Погребението на Тодор Тодоров ще бъде утре от 10 часа на Централни гробища.

Източник: ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otide-si-Todor-Todorov-istoriyata-na-Plovdiv-364578
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.