От днес влизат в сила ограниченията за тютюнопушене на обществени места и реклама на алкохол
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:40 / 01.01.2005Коментари ()1656
От днес влиза в сила Закона за здравето, който ограничава пушенето на обществени места, забранява пряката реклама на спиртни напитки и налага определени изисквани за продажбата им.
Тютюнопушенето се регламентира от Наредбата за условията и реда, според които се допуска по изключение тютюнопушене в само в обособени зони на закритите обществени места и закритите работни помещения. С наредбата се изпълняват изискванията на чл. 56 от Закона за здравето, който влиза в сила от днес. Закритите обществени места, в които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони, са сградите, до които всяко лице има достъп: административни учреждения, места за настаняване и средства за подслон, заведения, спортни, търговски и други обекти, всички превозни средства на обществения транспорт - автобуси, тролейбуси, трамваи, метро, метростанции, маршрутки, таксита както за пътниците, така и за водачите. Във влаковете ще има отделни вагони за пушачи. "Обособените зони" са затворени помещения с осигурена механична вентилация и трайна маркировка на вратата "Място за пушене". В увеселителните заведения с по-малко от 60 места броят на местата за пушачи не може да надвишава половината от общия брой места в заведението. В заведенията с повече от 60 места ще се пуши там, където има маркировка "Зала за пушачи". Забранява се пушенето в детските заведения, училищата, ВУЗ, кината, театрите, концертните зали, галериите, читалищата, библиотеките, здравните заведения, в интернет-клубовете.
Съгласно закона за здравето от 1 януари се забранява пряката реклама н аспиртни напитки, продажбата им на лица в пияно състояние, както и на територията на здравни и декски заведения, училища и общежития за непълнолетни. По време на спортни прояви и мероприятия за деца също няма да се продава алкохол.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ot-dnes-vlizat-v-sila-ogranicheniyata-za-tyutyunopushene-na-obshtestveni-mesta-i-reklama-na-alkohol-3779
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.