Повишават се цените на хранителните стоки на едро
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 04.09.2012Коментари ()2277
© Plovdiv24.bg
Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени се е покачил през август до 1,379 пункта и е с около 9 процента над нивото от същия месец на предходната година.

През юли - август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците. През август цените на брашното, олиото и яйцата са се качили на месечна база с 3.5 - 6.8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2 - 3 процента.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците са нетипични за този месец от годината, посочват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През август цените на едро на полските и оранжерийните краставици са по-високи с 30-40 процента, на полските и оранжерийните домати с 4-5 процента. Поскъпване на месечна база с 11 процента има и при картофите.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Povishavat-se-cenite-na-hranitelnite-stoki-na-edro-378027
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.