Спекуланти опитват да надуват цената на гроздето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:22 / 19.09.2012Коментари ()1636
©
Спекуланти се опитват да надуват цената на гроздето, жалват се производители на вино. Заради намалените добиви суровината е по-скъпа от миналата година. За сметка на това качеството е превъзходно, категорични са технолозите.

"Цена от 2 лева за кило грозде може да има само на черния пазар. Нито един винпром не може да си позволи да плати толкова за суровина, защото ще фалира. Ако има подобни изкупни цени от 2 и повече лева за килограм грозде, то те се дават от малки нелегални производители, които работят абсолютно на тъмно". Това коментира Джендо Джендов, зам.-директор по производствената част на винпром "Черноморско злато", по повод новината, че в Северна България цените на белите сортове са счупили всички рекорди. Според Джендов поне 50% от реколтата тази година ще бъде изкупена и преработена от нелегални производители, които впоследствие ще продават алкохола, без да плащат акциз и ДДС.

В сравнение с миналата година изкупните цени на гроздето са скочили с 25 до 30%. Причината е, че гроздето е доста по-малко заради сушата. За сметка на това пък качеството е поне два пъти по-добро от миналогодишното.

В Старозагорско изкупната цена на черните сортове е стартирала от 70 ст. за кг. Белите вървели по 1,30-1,50 лв.

Енолозите: Вино 2012 ще е рекордьор

Лозарите отчитат много добра захарност почти от 22-23 градуса, което се счита за идеален показател. Във Видинско белите сортове са прибрани при 22 - 24 захарност, 23 - 24 е захарността на гъмзата и мерлото. За кабернето е нужна още една седмица, за да узрее добре, казва Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство в опитната земеделска станция край дунавския град.

Според експерти се очаква производството на спиртни напитки да бъде доста по-ниско. Другата неприятна новина е, че виното и ракията задължително ще поскъпнат. Причината е не само в по-високите изкупни цени на гроздето, а и в скока на горивата и електроенергията.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Spekulanti-opitvat-da-naduvat-cenata-na-grozdeto-381313
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.