Йордан от Пловдив извади кръста от Марица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 06.01.2005Коментари ()1659
Йордан Дингилски се казва тазгодишният герой на Йордановден, който преди броени минути предаде на дядо Арсений извадения от водите на Марица кръст. Младежът се оказа най-пъргав сред петнадесетината смелчаци, които скочиха в реката и пръв достигна до хвърления от пловдивския митрополит дървен кръст. Именникът е пловдивчанин, на 20 години и е студент в Техническия университет в София, където учи Компютърни системи и технологии. Пред репортер на "Пловдив 24" младежът сподели, че скача за трети път, но миналата година е пропуснал. Само веднъж е хващал лека настинка. Любопитното е, че смелият плувец не е кръстен, но смята скоро да го направи. Със спорт се занимава като любител.
Щастливецът едва си проправи път през насъбралото се множество - всеки искаше да го види отблизо и да целуне кръста. По стара традиция хората му даваха по някоя пара, като сред събраните банкноти имаше и една от 50 лв.
По-рано Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Арсений отслужи тържествения Богоявленски водосвет и благослови "нашия древен и прекрасен град". След края на церемонията също по стара традиция част от насъбралите се отнесоха със себе си съдове с осветена вода.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Iordan-ot-Plovdiv-izvadi-krusta-ot-Marica-3839
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.