Над 8000 зрители наблюдават авиошоу в Граф Игнатиево за Празника на авиацията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 06.10.2012Коментари ()2231
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Над 8000 зрители наблюдават авиошоу в Граф Игнатиево, посветено на Празника на авиацията и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация. Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов прие тържествения строй. 

Българските ВВС са на нивото на този юбилей, каза пред журналисти ген.-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили (ВВС). Според него преди 100 години, когато е бил проведен първия боен полет, България е била начело на световното развитие, тъй като именно в авиацията е бил концентриран прогресът. Според ген. Попов в момента България също стои добре, тъй като в ситуацията, в която се намира света, ние имаме ВВС благодарение на хората. Общото между тогава и сега е, че има необходимата енергия и желание у военнослужещите, наследено от преди 100 години. Авиацията днес е доста по-различна в техническо отношение, но сърцата ни са същите, каза ген.-майор Попов. Той не пожела да коментира в празничния ден дали от въоръжение ще излязат самолетите Миг-21.

Зрителите наблюдават действия на летателните екипажи по изпълнение на мисия "Air Policing" (прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне с последващо блокиране на пистата), стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа "бързо въже", маневрен въздушен бой между изтребители, сложен пилотаж на малка височина и други маньоври. След финала на всяка задача, авиационната техника рулира във въздуха в непосредствена близост до линията на публиката.



Източник: агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Nad-8000-zriteli-nablyudavat-avioshou-v-Graf-Ignatievo-za-Praznika-na-aviaciyata-385804
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.