Милен Велчев ще направи дарение на Историческия музей в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:08 / 08.01.2005Коментари ()1291
Две пушки с антикварна стойност ще обогатят колекцията на Историческия музей в Пловдив. Оръжията са били задържани от митнически служители летище Пловдив при опит да бъдат изнесени от страната. След направен оглед и експертна оценка от специалисти по оръжието е установено, че това са пушка система “Хенри-Мартини” – образец 1871 г., с каквито е била въоръжена по-голямата част от турската армия по време на Руско-турската освободителна война и Пушка “Гастон Рената” – образец около 1840 г. С пушки от тази система са били въоръжени някои нередовни части на турската и руската армия от времето преди Кримската война (средата на XIX век). Двете пушки са добре запазени и имат качества на паметник на културата. Според специалистите, предаването им на Исторически музей Пловдив ще обогати фонда на музея и ще бъде в помощ на неговата експозиционна и изложбена дейност, съобщават от министерството на финансите.
Министърът на финансите Милен Велчев заедно с директора на Агенция “Митници” Асен Асенов ще направи дарението на 10 януари (понеделник) в сградата на Регионалната митническа дирекция в Пловдив.
При посещението си в Пловдив същия ден министър Велчев, по покана на Пловдивска хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”, ще изнесе урок по история – „Същност и история на формирането на държавния бюджет". Това ще стане на 10 януари (понеделник) в Регионалната митническа дирекция, където заедно с директора на Агенция “Митници” Асен Асенов министърът на финансите Милен Велчев ще направи дарение от две пушки с антикварна стойност на историческия музей на града.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Milen-Velchev-shte-napravi-darenie-na-Istoricheskiya-muzei-v-Plovdiv-3872
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.