Църквата почита паметта на Свети Иван Рилски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 19.10.2012Коментари ()2156
©
Православната църква чества паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога.

До 25-годишната си възраст е бил пастир. Религиозната вяра на Иван Рилски се заражда, когато постъпва в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Там той придобива знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приема монашеството, но не останал за дълго в обителта, а се е отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече 1000 години. Славата на отшелника постепенно се разпространила из цялата страна.

Празник има най-големият манастир у нас - Светата рилска обител. На 19 октомври там се провежда Архиерейска света литургия, която ще оглави Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Тази година отново се очаква хиляди богомолци да посетят манастира на празника.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Curkvata-pochita-pametta-na-Sveti-Ivan-Rilski-388474
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.