Десислава Желязкова се срещна със собственици на частна детска градина от Турция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:14 / 19.10.2012Коментари ()4199
©
Преподаватели от частната детска градина "Кючук Шейлер" /"Малки неща"/ от гр. Бруса, Турция, се срещнаха днес с кмета на район "Западен" Десислава Желязкова и по тяхно желание посетиха ДГ "Рая". Сред гостите бяха съсобствениците на детското заведение Сюлейман Хеджебил и Ерсин Йълмаз и Адем Якънджъ от общинската администрация на Бурса. Гостите представиха идеята си за проект, който трябва да се реализира съвместно с детски заведения от район "Западен". 

Идеята им е деца от тяхната детска градина, заедно с преподавателите си да посещават няколко дни наши детски заведения. Двете страни постигнаха договореност да започнат размяна на информация за организирането на посещения на разменни начала между турската детска градина и детско заведение от "Западен". Желязкова добави, че лично ще съдейства това да стане факт възможно най-скоро. 

Директорката на ДГ "Рая" Елена Генова и Веселина Балджиева, директор на дирекция "Образование" в район "Западен" запознаха гостите с правилата, при които работят българските детски градини. Те разгледаха детското заведение и останаха очаровани от условията, при които се отглеждат децата както в сградата, така и на двора. 

По време на разговора стана ясно, че частните детски градини в Бурса са повече от държавните /общинските/. В тях преподавателите получават около 1200 долара месечна заплата, а таксата за децата е 7 000 долара за година. В общинските детски заведения родителите заплащат само консумативите за обучението и храната, които са в размер на 150 турски лири, а заплатите на възпитателите там са около 850 долара. В частните детски заведения 5 на 100 от децата задължително са от социално слаби семейства и те се отглеждат без такси. Децата с увреждания могат да ползват услугите на частната детска градина по 2 часа на седмица. Според турските психолози отглеждането им заедно със здравите деца не е препоръчително. Те се отглеждат при други условия и програми с рехабилитация, съобразена със заболяването и състоянието им. 

ДГ "Кючук Шейлер" /"Малки неща"/ е открита през 2008 година, в която децата се обучават по програма, разработена специално за нея, съобразена с държавните образователни стандарти. Това е първото детско заведение в Бурса, което въвежда изучаването на чужд език - английски. По думите на Сюлейман Хеджебил идеята им е да разширят програмата като запознаят възпитаните си с култура различна от тяхната, включвайки и родителите им в този проект. Целта е да се постигнат контакти както между децата, така и между родителите от двата града чрез взаимни посещения, писма, обмен на снимки.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Desislava-Zhelyazkova-se-sreshtna-sus-sobstvenici-na-chastna-detska-gradina-ot-Turciya-388729
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.