Генерал Джоунс ще препоръча на американския конгрес български военни бази
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:16 / 12.01.2005Коментари ()1516
“Четири или пет” военни бази в България като възможни места, където да се разположат войските в Централна Европа, ще препоръча на американския конгрес командващият Европейското командване на САЩ и върховен главнокомандващ на Силите на НАТО в Европа генерал Джеймс Джоунс. Това каза той след срещата си с министър-председателя Симеон Сакскобургготски вчера. Гостът разговаря също с министъра на отбраната Николай Свинаров, с началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев, с председателя на парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност Венко Александров. Днес генерал Джоунс посети авиобаза Безмер, военноморска база Бургас и полигон Ново село. Ползването им ще е съвместно от американски войници и Българската армия, уточни той.
Българската страна е предложила няколко места, подходящи за целта. Става въпрос за авиационните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево", полигона "Ново село", летище "Сарафово", пристанище "Бургас", Военноморска база - Атия, както и за някои райони за съхранение на имущество и техника, заяви генерал Колев. Всичко това се разглежда в контекста тези бази да бъдат алтернативни, да се използват и от нас, което ще облекчи съвместното използване, допълни той. За нас е много важно ние да работим заедно в тези бази с нашите американски колеги, а вероятно по-късно и с други съюзници от НАТО, сподели генерал Колев. Това създава не само професионални контакти, но и дава възможност по-бързо да придобием тази военна култура, която ни е потребна, изтъкна той. По думите му така се облекчава и поддръжката на базите. Въпросните райони са проверени, тествани са, предложени от експертите на генерал Джоунс, които много пъти са ги посещавали и изследвали, включени са в неговия лист на предложения, но преди да направи официално предложение, той трябва да придобие лично впечатление, заяви генерал Колев.
Не говорим за създаване на американски бази тук, а за партньорство с Българската армия, обясни гостът. Това ще са бази, които ще използваме съвместно с българските воини, допълни той. По този начин ще може да се постига все по-голяма оперативна съвместимост, категоричен беше той. Нашето мнение е, че когато се развиват двустранните военни взаимоотношения между нашите две страни, се засилват и жизнените сили на самия алианс. Генерал Джоунс заяви, че американските воини оценяват изключително високо възможността да работят с българските си колеги в различни мисии по света.
Информацията е по в-к "Българска армия".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/General-Dzhouns-shte-preporucha-na-amerikanskiya-kongres-bulgarski-voenni-bazi-3941
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.