Директори на болници искат стратегия за съхранение на кадрите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 21.11.2012Коментари ()1982
© Plovdiv24.bg
Въпросът за запазване на кадрите в медицината е по-важен от всички останали, дори и от предстоящото сключване на Националния рамков договор за 2013-а. С тези думи снощи директорът на многопрофилна болница "Пловдив" д-р Аргир Аргиров откри в "Новотел Пловдив" кръглата маса на тема "Съхранение на човешките ресурси в здравеопазването". Тя бе проведена по повод 60 години от създаването на лечебното заведение, а днес от 11 ч. също в новотела ще се проведе тържественото празнично събрание. 

На дискусията думите на д-р Аргиров бяха подкрепени от социолога доц. Цветозар Томов, който предупреди, че ако системата не се оздрави, след 10 г. няма да има какво да се спасява в здравеопазването. Доцентът предписа рецепта, в която предложи на пациентите да се разреши да внасят здравните си вноски в избрана от тях болница. Според него с този абонамент болничните услуги ще се либерализират още повече. Ще се гарантира и достъпът до доболнична помощ, защото здравните заведения разполагат и с диагностично-консултативни центрове. Томов подчерта, че е крайно време здравните вноски да се повишат от 8 на 12 процента. Знам, че политиците не смятат да го направят, защото мярката е крайно непопулярна, заяви социологът. След това отбеляза, че трябва да спрат атаките срещу лекарите у нас, които много пъти са провокирани от политици, прикрити зад пациентски организации. 

Управителката на болницата в Габрово д-р Нели Савчева призна, че заради липсата на кадри здравните мениджъри са докарани до положение да назначават всеки лекар или медицинска сестра, потърсил работа при тях. Тя призова участниците в кръглата маса да излязат с призив за изготвяна на национална стратегия за опазване на кадрите в здравната система. Директорът на болницата в Ямбол д-р Панайот Диманов предложи да се увеличи приемът на студенти по медицина,защото от 350 завършили, 250 отиват на работа в чужбина, а се пенсионират 3 пъти повече доктори. Младите напускат България не само защото в други страни получават по-високи заплати, но имат възможност да израснат в кариерата, смята здравният шеф. 

Едва 20 % от завършилите медицина работят в болниците у нас, съобщи директорът на ДКЦ II в Пловдив д-р Константин Сапунджиев. Той цитира данни от скорошно проучване сред 500 лекари от всички болници в Южна България. Повечето от колегите на средна възраст работят на две места, за да могат да се издържат, претоварват се и не водят здравословен начин на живот, коментира лекарят. 

"Ние вегетираме. колеги! Кадрите ни са добри, но не са оценени, а когато им казваме истината, управляващите ни обявяват за врагове. Оттук ни идва проблемът и напускането на специалистите от страната", каза д-р Георги Кръстев, който и бивш шеф на МБАЛ "Пловдив" и председател на Българския лекарски съюз под тепетата. 

В дискусията участваха представители на Асоциация на областните болници, доц. Наташа Данова от Националния център за обществено здраве лекари, експерти и общественици. 

Днес в 8,30 ч. бе отслужен водосвет в обновения параклис на МБАЛ "Пловдив" Свети Пантелеймон.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Direktori-na-bolnici-iskat-strategiya-za-suhranenie-na-kadrite-396587
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.