Субтропикът ''настъпва'' към България, пеликаните вече долетяха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:38 / 16.01.2005Коментари ()3173
След петдесетина години вероятно в бюрата по труда и медиите ще има обяви, че се набират берачи на маслини не за Испания или Гърция, а за... Пловдивско и Пазарджишко. Това не е фантазия, а напълно възможна перспектива, като се имат предвид резките климатични промени на планетата.
През последните две десетилетия в България се наблюдава тенденция за повишаване на зимните температури през януари, съобщи отделът по метеорология към Българската академия на науките, цитиран от БНР.
Според експертите на отдела тазгодишните високи януарски температури нямат връзка със земетресението в Югоизточна Азия, нито с ураганните ветрове, предизвикали наводнения в Северна и Западна Европа.
Според климатичните сценарии за България в глобален аспект към 2050-2080 г. ще има увеличение на температурата от 2 до 5 градуса, което ще доведе до изместване на субтропичния климат в северна посока. Това означава, че климатът от Северна Гърция ще бъде наблюдаван в Южна България, а този в Южна България - ще се наблюдава в Северна.
В същото време германски учени съобщиха, че Европа се е преместила с 2 см на север след земетресението в Индийския океан. Движението на континета е продължило няколко минути. "Таймс" пък пише, че заради промяната в климата пеликаните вече идвали за размножителен период в България. Високите за зимния сезон температури доведоха тази седмица в българския природен резерват "Сребърна" първите 17 къдроглави пеликани, съобщава и БНР. Обикновено видът се появява в края на януари или началото на февруари. От дълги години езерото на "Сребърна" е убежище на единствената в България и една от малкото на Балканския полуостров колонии къдроглави пеликани. Ако температурите се запазят високи, скоро може да долети основната група, състояща се от 80 до 110 двойки.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Subtropikut-nastupva-kum-Bulgariya-pelikanite-veche-doletyaha-3998
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.