Четири фурни в Пловдив и региона са фалирали от началото на годината, други две пекарни са пред затваряне. Суровините постоянно поскъпват, а цената на хляба се задържа, обяви Лазар Генчев, шеф на браншовия съюз на хлебарите в Пловдив. Още четири дребни производители спрели работа и в Пазарджик, сочат данните на хлебопроизводителите. Сред фалиралите са старата фурна на ъгъла между „Кап. Райчо" и „Петко Д. Петков", пекарната до моста на Герджика, фирма „Вароша", посочи Генчев. В цялата страна за последните 2 години са затворили над 2000 фурни, оповести Борис Инчев от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари. „Малките фирми не могат да издържат конкуренцията на големите заводи. Те не могат да смъкнат под 58 стотинки самун на едро, а само брашното е 40 ст. Още 4 ст. са за труд и ток, остават 14 стотинки, които не могат да покрият дори маята и солта", пресмята Лазар Генчев.
Източник: в."24 часа - Пловдив" |