Тежки наказания за полицейски началници в Пловдив и Асеновград след акцията в Пампорово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:00 / 16.01.2005Коментари ()2244
Началниците на Първо, Второ и Трето РПУ-Пловдив и на РПУ-Асеновград са наказани с порицание заради издадени разрешителни за притежание на оръжие на седем криминално проявени лица, съобщи днес в Пловдив Главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов, по чиято заповед са наложени наказанията. Това е станало ясно при проверка след акцията в петък, когато в Пампорово беше предотвратена битка между бандите на Стоян Ненчев - Цеко и Христо Халваджиев от Смолян, известна като Халвите, и бяха задържани 52 лица. При претърсването у тях бяха намерени оръжия, някои от които законно притежавани.
Това е последното наказание преди уволнение, обясни Борисов. С порицание са наказани и началниците на сектор "Контрол на общоопасните средства" (КОС) към споменатите полицейски управления. В техните правомощия е да правят предложения за издаване на разрешителни за оръжие. Началниците на служби КОС ще бъдат преназначени на най-ниска длъжност на патрулно-постова дейност. Ген.-лейт. Борисов съобщи също, че е разговарял с министъра на вътрешните работи Георги Петканов и той е заявил, че заповедите за наказанията ще бъдат потвърдени.
Според статистическите данни на полицията през миналата година е отказано издаване на разрешително за оръжиена 1160 лица и са отнети разрешителните на 1196 лица. Иззето е 1373 броя късо оръжие и 1044 броя ловно оръжие.
От снощи е започнала проверка в РДВР-Смолян, която се ръководи от началника на ДНСП ген. Илия Илиев, за спазването на Закона за контрол за общоопасните средства.
Днес на петима от задържаните беше удължена мярката за отклонение. Двама от тях са в ареста в Смолян, други трима - в Пловдив. Срещу двама от пловдивчаните са образувани бързи полицейски производства, а срещу третия дознание. Ще им бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Tezhki-nakazaniya-za-policeiski-nachalnici-v-Plovdiv-i-Asenovgrad-sled-akciyata-v-Pamporovo-4010
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.