Търговията с органи винаги била съпроводена с трафик на жени и деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 12.12.2012Коментари ()2255
©
Търговията с органи винаги е съпроводена с трафик на жени и деца. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

Това е един доста привлекателен бизнес, тъй като има пациенти в тежко здравословно състояние, които са готови да плащат и по 200 000 долара за трансплантация на бъбрек. Една операция за взимане на подобен орган струва до 5000 долара", каза Цветанов. 

Той посочи пример, че преди три седмици майка е подала сигнал, че дъщеря й е изведена от страната по насилствен начин за символично възнаграждение. Тя е била изведена в Лондон. Благодарение на информационния обмен между двете държави веднага е бил посетен адресът, на който се намира младата жена, а там са били открити още седем жертви, съпровождани от пакистанци. 

Докато е била трафикирана, жената е разбрала,че ще бъде изведена в Пакистан, а оттам вече следата се губи, каза Цветанов. Той поясни, че България работи с други държави и има няколко подобни случая. Така например за Гърция е била реализирана търговия с бебета. Българки с нисък социален статус са били извеждани извън страната, там са раждали децата си, оставяли са ги за символични суми и са се връщали обратно. Според Цветан Цветанов България е считана за износител на женска плът.



(c) ПОТВ


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Turgoviyata-s-organi-vinagi-bila-suprovodena-s-trafik-na-zheni-i-deca-401992
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.