Благотворителен коледен концерт в помощ на деца, болни от диабет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 13.12.2012Коментари ()774
© Plovdiv24.bg
Нов музикален център Пловдив всяка година организира благотворителен коледен концерт с чисто алтруистична цел. Тази година подпомогнат ще бъде Центърът към УМБАЛ "Свети Георги" за деца, болни от диабет.

Специални гост-звезди на събитието ще бъдат Цветелина Янева и Богдана Петрова. То ще се състои на 17 декември от 19 часа в Концертна зала. Цените на билетите, които ще се продават на касите на Концертна зала, са 6 лева.

Захарният диабет е заболяване, познато от дълбока древност. За това свидетелствуват египетските папируси и записките на китайските лекари от хилядолетия назад, описващи "болестта на жаждата". И през всичките тези хилядолетия заболяването е било нелечимо - лекарите безпомощно са изпращали пациентите си, обяснявайки си смъртта им с "изсъхване".

1921 година бележи началото на нова ера в диабетологията. След епохалното откритие на Паулеску, Бантинг и Бест, удостоено с Нобелова награда за медицина - откриването на инсулина - смъртоносното заболяване захарен диабет става лечимо. Стотици милиони пациенти живеят благодарение на лечението с инсулин, сред които и милиони деца. В началото на 21-ви век сме свидетели на една "епидемия" на това заболяване. В момента над 350 000 000 души са болни от диабет - над 5 % от населението на Земята. 

България не изостава от тази статистика - напротив. За съжаление над 500 000, сред които и 3 000 деца, са болните от това лечимо, но неизлечимо на този етап от развитие на медицинската и фармацевтичната наука заболяване. Целта на семейството, медиците, обществото е да направи техния живот близък до този на здравите им връстници. Държавата прави немалко за по-добрата адаптация на тези пациенти - безплатни инсулини, глюкомери, тестлентички, болнично и амбулаторно лечение. 

Фармацевтичните фирми, производители на инсулин, също се включват в тази, толкова необходима помощ с материали за обучение, инсулин, глюкагон, инсулинови писалки, дарения на обзавеждане за център за обучение на диабетно болни деца и техните родители. Неоценима помощ оказва и "КЦМ - 2000 - ЕООД" - с ремонт на зала за обучение. Но условията, в които малките пациенти биват лекувани, са недостатъчно приятни - това е най-мекото определение на условията в Държавната университетска детска клиника. А ежемесечно в отделението по детска ендокринология постъпват десетки деца със захарен диабет - новооткрит или заради усложненията му. Стресът от тежката диагноза се задълбочава от некомфортните условия на болничните стаи. 

В този смисъл - средствата, които ще бъдат събрани на този концерт имат тази цел - подобряване на условията на болнично лечение на децата със захарен диабет - в по-красиви стаи, предназначени за лечение на деца, с нови и удобни легла, достатъчно добри условия и за придружителите на малките ни пациенти.

Лекарите и сестрите на диабетното отделение са много благодарни на инициаторите на благотворителния концерт, на участниците в него, които безвъзмездно ще пеят и танцуват за публиката от Пловдив в предколедните дни и за всичмки онези, които отделят от средствата си, за да ги дарят на болните деца. 

Отново сме свидетели на чудесната инициатива "Деца помагат на деца". Ще присъстват и представители на Младежката организация на еврейския културен дом "Шалом". Те решиха да се включат в подкрепа на благотворителния концерт по повод спасяването на българските евреи преди 70 години - един важен за еврейската общност в Пловдив юбилей. 

Със събраните пари се планира закупуването на нови, удобни болнични легла, матраци, спално бельо, миещи се тапети - и може би - шкафчета за болничните стаи. Изглежда тривиално, но всеки, останал за малко или по-дълго в болница,познава важността на тези дребни на пръв поглед неща.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Blagotvoritelen-koleden-koncert-v-pomosht-na-deca-bolni-ot-diabet-402055
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.