Свети Атанасий Велики и средата на зимата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 00:09 / 18.01.2005Коментари ()1461
Според народното вярване 18 януари се нарича Зимни Свети Атанас или Среди зима.
Това е неподвижен църковно-славянски празник в чест на св. Атанасий Велики (ок. 295-373). На 23 г. той участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става архиепископ на гр. Александрия. По негово време се появява ереста на Арий, който проповядвал, че Христос не е равнозначен с Отца, а само е подобен на него и има начало и край във времето. Свети Атанасий помага за разгромяването на арианството. Автор е на редица творби: "Слово против езичниците", "Четири слова против арианите", "Слово за въплъщението на Словото", "Книга за Светата Троица и Светия Дух", "Житие за Свети Антоний". Наречен е "баща на православието".
Според народната вяра празникът бележи средата на зимния сезон. Светецът, на когото при подялбата на света се паднали зимните снегове и ледове, на този ден си съблича кожуха, облича копринена риза и качвайки се на висока планина, се провиква, за да прогони зимата. В този граничен ден се ражда и чумата. За да бъде омилостивена болестта, се коли черна кокошка и се пекат пресни питки, намазани с мед и набодени със стрък босилек. Те се раздават на домашни и съседи. Перата се запазват, защото се вярва, че носят лечебна сила.
Атанасовден се почита, както и Антоновден, като патронен празник от ковачи и ножари – вярва се, че свети Атанасий е бил чирак в ковачницата на Свети Антоний. Покровител е и на домашните животни и скотовъдците.
Зимният Атанасовден има и свой летен антипод — Свети Атанас летни, който се чества на 5 юли.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sveti-Atanasii-Veliki-i-sredata-na-zimata-4031
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.