Съветниците от ГЕРБ Стамболийски се въздържаха за увеличаване на такса "смет"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:03 / 19.12.2012Коментари ()715
©
Съветниците от групата на ГЕРБ в ОбС Стамболийски гласуваха "въздържал" се по предложението за увеличаване на таксата за битови отпадъци за физическите лица през 2013-та година. Това стана на сесия на местния парламент миналия петък, когато с вота на останалите политически сили налогът за сметта се повиши с 1,5 промила за гражданите и стана 5,5 промила за хората от Стамболийски и 7 промила за жителите на селата. 

"Това означава, че догодина физическите лица в Общината ще плащат с около 30 на сто повече за такса битови отпадъци, сравнено с 2012-та. Ние от ГЕРБ се въздържахме да подкрепим това предложение, тъй като смятаме, че имаше възможност Общината да използва финансови резерви" - коментира позицията на съветниците от ГЕРБ председателят на групата Стоян Богданов. 

Той посочи, че под финансови резерви има предвид сформирането на отдел "Чистота" към Общината. 

"Създаването на такъв отдел ще доведе до ДДС икономии и печалба. Едва по-късно, ако калкулацията покаже, че икономиите от това ДДС и печалбата не са достатъчни да покрият разходите по такса смет, тогава вече може да се увеличат промилите. Но това увеличение няма да е 1, 5 промила, колкото беше гласувано от колегите сега, а щеше да е около 0, 5 промила", прогнозира Богданов. По думите му, за да не се стига до ново увеличение на таксата за битови отпадъци през 2013-та, е необходимо Общинският съвет да осъществи решението си още от 2010-та за сформиране на звено "Чистота". 

Добрата новина, според Богданов е, че през следващата година фирмите на територията на Община Стамболийски, които и без това плащат една от скъпите такси смет в пловдивска област, няма да са натоварени с увеличаване на налога. Той остава 20 промила. 



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Suvetnicite-ot-GERB-Stamboliiski-se-vuzdurzhaha-za-uvelichavane-na-taksa-smet-403616
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.