СОУ "Пейо Яворов" чества 135 години от рождението на своя патрон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 14.01.2013Коментари ()1185
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "П. Кр. Яворов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Днес в Пловдив тържествено ще се отбележат 135 години от рождението на Пейо Яворов. Проявата ще бъде в лекционната зала на Народна библиотека "Иван Вазов". Честването се организира съвместно със СОУ "Пейо Яворов", което пък преди три години навърши един век. В гимназията има клуб "Яворови почитатели", чиито членове са работили един месец преди датата 14 януари. 

Техният ръководител Елиана Пашкулова, която е и преподавател по философия, е подготвила постановка "Ехо от вечните легенди за любовта и смъртта". Наред с това средношколците от училището са подготвили и компютърна презентация,която ще покаже какви и къде са паметниците, посветени на великия поет.

По повод 135-та годишнината от рождението на Пейо Яворов учениците на едноименната гимназия в Пловдив са работили с Държавния архив и са провели други изследователски дейности за издирването на първите публикации на Яворов в Пловдив. Те са направени във вестник "Борба" през 1894 година.

Честването в Пловдив ще бъде предшествано от запалване на огъня на поезията в родния на Яворов град Чирпан. Тогава ще започнат и Яворовите януарски дни.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/SOU-Peio-Yavorov-chestva-135-godini-ot-rozhdenieto-na-svoya-patron-408232
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.