Патриарх Максим получи наградата на международния фонд за единство на православните народи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:13 / 21.01.2005Коментари ()10424
На тържествена церемония в в залата за църковни събори в храма “Христос Спасител” в Москва тази вечер бяха връчени премиите за 2004 г. на Международния фонд за единство на православните народи.
"За многодишна плодотворна дейност за заздравяване единството направославните народи" беше награден българският патриарх Максим. "Един от най-авторитетните православни йерарси" получи признание за "личен принос в делото за единението на Българската Църква и преодоляване на религиозния разкол". Премията тази година е в размер на 30 000 долара и 15-килограмов плакет на фонда, покрит със злато и платина. Патриарх Максим каза, че тези пари принадлежат на църквата и ще бъдат използвани за църковни нужди. "Приемам тази премия не като лична награда, а като признание за цялата българска православна църква", заяви той.
С премия на фонда бяха удостоени също естонският президент, бившият руски премиер Примаков и православната общност на Йордания.
По-рано през деня българският патриарх отслужи литургия и беше поздравен от събралите се богомолци за именния си ден. При разговорите си следобед с руския патриарх Алексий Втори патриарх Максим е получил уверение, че той "ще направи всичко възможно по свой начин да допринесе за освобождаването на осъдените наши медицински сестри".


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Patriarh-Maksim-poluchi-nagradata-na-mezhdunarodniya-fond-za-edinstvo-na-pravoslavnite-narodi-4114
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.