Пловдивската "Хъс" поглъща гиганта "Металснаб"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:31 / 26.01.2013Коментари ()15607
©
Поредното изтегляне на германски инвеститор от България е факт - групата за метални и стоманени изделия Kloeckner продаде местното си дружество "Металснаб", след като повече от 15 години работи с него, а от 2008 г. беше и мажоритарен собственик. Изход от вложенията си през последните три години направиха и германската E.ON, която продаде електроразпределителния си бизнес, медийната група WAZ, която се раздели с местните си вестници, а от радио- и тв пазара си тръгна германската ProSiebenSat1, която беше инвестирала в две радиостанции и две кабелни телевизии. С изключение на енергийната сделка купувачи все бяха местни групи. Такъв е и случаят с "Металснаб".

Според официалното съобщение на германската компания купувачът е местен конкурент. От Търговския регистър се вижда, че това е физическо лице, но различни източници сочат връзка с пловдивската "Хъс". Цена също не е обявена, но пак по непотвърдена информация тя е от порядъка на 10-15 млн. лв.

Точна причина за оттеглянето на Kloeckner не се посочва, но е много вероятно сред мотивите да са малкият и слаб пазар и бизнес средата. Факт е, че от началото на кризата до момента дейността на повечето фирми в сектора се е свила наполовина видно от оборотите, които реализират през 2011 спрямо 2008 г.

Справка в Търговския регистър показва, че новият собственик е физическото лице - Александър Маринов, който е на 34 години и е от Пловдив. В новия борд на директорите са още две сравнително неизвестни за сектора лица - адвокат Гено Василев и Георги Радулов.

"Капитал" направи опит да се свърже с новия собственик, но той беше безуспешен. На телефоните на централата на "Металснаб" не отговаряше никой, а работещите в базите обясниха, че все още нямат връзка с новите собственици. Секретарката на финансовия директор обеща да предаде въпросите на "Капитал" на собствениците, но връзка не се получи до редакционното приключване на броя.

Според конкурентите и строителните фирми, които са основни клиенти на "Металснаб", реалният нов купувач на предприятието е една от най-големите компании в бранша - пловдивският търговец на метали "Хъс" с над 100 млн. лв. годишен оборот. От самата "Хъс" категорично отрекоха да имат общо със сделката, за която макар и финализирана, все още не е подадено заявление за одобрение на концентрацията в Комисията за защита на конкуренцията. Всъщност това е и най-вероятната причина за мълчанието. Когато физическо лице купува, може да не се иска разрешение от регулатора. Схемата се използва, когато сделката трябва да стане бързо, а после действителният купувач иска разрешение да придобие дружеството от физическото лице.

Всички членове на борда и новият собственик на "Метаблснаб" Маринов обаче са от Пловдив, където е централата на фирмата. Според Търговския регистър Маринов няма друга собственост и не участва в ръководствата на други компании освен в "Металснаб". Подобна е ситуацията и с Георги Радулов.

Има само едно косвено доказателство за връзката - Гено Василев е държал 34% от дяловете в "Метал трейд България", която сега е от групата на "Хъс".

През 1998 г. "Металснаб" е продадена за 12 млн. германски марки на консорциум от работническо-мениджърското дружество, а в капитала с миноритарен дял участва и Kloeckner. Десет години по-късно малко преди кризата германската компания решава да увеличи дела си до 70% и към края на 2012 г. вече притежава 99%. По неофициална информация инвестицията в придобиването е била от порядъка на 35-40 млн. евро.

Сегашната продажба на "Металснаб" от германската компания е част от програмата по преструктуриране на Kloeckner, която включва раздяла с всички активи на групата в Източна Европа.

В края на декември 2012 г. Kloeckner съобщава, че е продала обектите си в Чехия, Румъния и България, които представляват две трети от дейността й в Източна Европа. Предстои освобождаването от дейността в Полша и Литва през първото тримесечие на 2013 г.

Според обясненията на германския собственик годишните приходи на поделенията му в Източна Европа възлизат на около 100 млн. евро с 255 служители в 14 града. Това са около 1.4% от оборота на цялата група Kloeckner. В края на 2011 г. общите приходи на българското поделение са под 20 млн. евро според финансовия отчет, публикуван в Търговския регистър.

Сделките по продажбата на поделенията в Чехия, България и Румъния все още са обект на одобрение на антимонополните органи, поясняват още от Kloeckner в официалното си съобщение. Продавачът не разкрива нито цената на сделката, нито купувачите. Споменава само, че са местни конкуренти. До редакционното приключване на броя от Kloeckner не дадоха повече подробности на кого точно са продали "Металснаб" и срещу каква сума.

По информация на "Капитал" сделката за "Металснаб" е за под 20 млн. евро, като това е оценката за цялата компания заедно с дълговете й. В края на 2011 г. финансовите задължения на дружеството са възлизали на около 23 млн. лв., което оставя едва около 10-15 млн. лв. за акциите на дружеството.

Икономическата криза срина строителството в Югоизточна Европа и през последните години германската фирма се е опитвала все по-трудно да задържи нивата на продажби на скъпите си специални стомани в България и страните от региона. Групата и в момента коментира пред инвеститорите си, че пазарът остава труден.

В бранша отбелязват, че централата първоначално е търсила купувач за целия си бизнес на Изток, а след като не е намерила такъв, е решила да продава държава по държава. Активното предлагане на местни конкуренти е започнало около септември 2012 г.

"Последните години бяха на дълга рецесия и намалено потребление, а в бранша има много големи и конкуриращи се фирми. Продукция пък се внася на конкурентни цени от Гърция, от бившите социалистически страни. Разходите за поддържане на металните дворове са много големи", коментира Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия. По думите й, ако "Металснаб" има нов собственик, става въпрос за голяма българска фирма, която ще разшири пазарния си дял, тъй като не е моментът за влизането на нов малък и самостоятелен играч.

Според конкурентите покупката на "Металснаб" в момента е грешен ход, тъй като това означава, че новият собственик ще трябва да преструктурира една доста голяма складова база и ще трябва да осигури наличности. "Причината е, че самото зареждане на складовете с метални продукти изисква средства, а издръжката е скъпа - става въпрос за големи халета, базите плащат огромни такси смет", отбелязват от бранша.

Ако новият собственик няма опит в сектора, това ще бъде самоубийствено в момент, в който продажбите на тази продукция са в стагнация заради цялостния спад в строителството. Ако зад сделката стои "Хъс", това само може да зарадва останалите, тъй като покупката неминуемо ще се отрази пряко в цената на продуктите, които предлагат. В момента "Хъс" са известни сред строителните компании и в сектора с това, че предлагат богат асортимент на най-ниските цени.

По този начин новите собственици ще стъпят в София, Бургас, Русе, Пловдив, Варна и Перник, ако вече нямат бази там.

Източник: в.Капитал



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskata-Hus-poglushta-giganta-Metalsnab--411412
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.