© | | Тази година за първи път в сътрудничество с Италианския Институт за Външна Търговия в София и Българо-италианската търговска камара, Каза Сичилия България и Регионалният Лозаро-винарски Институт на Област Сицилия, ще представят на Винария сицилианските вина от 20 изби.
Хубавото вино е запазена марка на Сицилия, именно затова Островът е с най-голямата площ използвана за лозови насаждения в Италия: 118.926 хектара, което се равнява на 17.5%. Това е регионът с най-много хектари с органично винопроизводство.
Широко използваните видове лозя са Катарато 33.21%, Неро д'Авола 15.82%, Требиано Тоскано 7.16%, Индзола 6.9%, Греканико 4.53%, Сира 4.35%, Мерло 4.05%, Шардоне 4.02%, Каберне Совиньон 3.29%. Разположението на лозовите насаждения допринася за качеството им: 65% на наклонени терени, 5% в планински райони и 30% в равнинни.
Производството на грозде е средно 9 млн.квинтала, а на вино 6.8 млн.хектолитри. По последни данни винопроизводителите наброяват около 500. |