Новите съдебни заседатели в Пловдивския Районен съд положиха клетва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 24.01.2005Коментари ()1337
Клетвена декларация да спазват Конституцията и законите на република България, да отсъждат обективно и безпристрастно в съответствие с вътрешното си убеждение подписаха днес 200 новоназначени съдебни заседатели в Пловдивския районен съд мандат 2005-2009 г. Днес в зала №6 на Съдебната палата се проведе общо събрание на новите съдебни заседатели.
Структурата и дейността на съда представи председателят на Районен съд - Пловдив Веселин Хаджиев. Пловдивският районен съд е втори по големина в страната и същевременно един от най-натоварените - 39 дела месечно гледа всеки от 42-та съдии и приключва средно 37 от тях, съобщи председателят на съда. Тези цифри говорят не само за високата степен на натовареност на съдиите, но и за безкомпромисна дисциплина, отговорност и висок морал, които се очакват и от съдебните заседатели, допълни съдия Хаджиев.
Съдът се нуждае от обществен коректив и той се осъществява от съдебните заседатели. Тук има хора от различни възрасти, съсловия и професии -те въплътяват общественото начало в работата на правосъдието. Тава каза заместник-председателят на Районния съд Румен Попов. Той напомни на съдебните заседатели, че при вземане на решения трябва да се ръководят единствено и само от доказателствата по делото, а не от лични, камо ли от политически пристрастия. Ако имат такива, заседателите са длъжни да си направят отвод.
Във вашата работа трябва да се ръководите от Конституцията и законите. Не се поддавайте на опити за ходатайства и манипулиране, допълни съдия Хаджиев. Подобни опити не се толерират в Пловдивския районен съд и при сигнали за такива ще се действа безкомпромисно, заяви той.
Новоназначените съдебни заседатели бяха запознати със същността на предстоящата си работа, както и с правата и задълженията си. Беше им разяснено, че поемат голяма отговорност, тъй като участват наравно със съдията в процеса на правораздаване. Съдебни заседатели участват в разглеждането на наказателни дела за престъпления, за които се предвижда наказание повече от 5 години лишаване от свобода. В тези случаи съдебният състав се състои от един съдия и двама заседатели. когато предвижданото от закона наказание е повече от 15 години или доживотен затвор, тогава съдиите са двама, а заседателите - трима. Целият съдебен състав взема решение не само за това виновен или невинен е подсъдимият, но и за размера на присъдата. В дела с непълнолетни вземат участие само съдебни заседатели с педагогическа квалификация.
Съдебните заседатели се назначават за срок от 5 години. Те от своя страна избират 5-членен съвет, който осъществява координацията между съдебните заседатели и председателя на съда.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Novite-sudebni-zasedateli-v-Plovdivskiya-Raionen-sud-polozhiha-kletva-4150
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.