Адвокат към хората, които имат съмнения за надписани сметки: Не плащайте!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 13.02.2013Коментари ()7763
© Plovdiv24.bg
Хората, които имат съмнение за надписани сметки за ток, не трябва да плащат задължението си. Това каза адвокат Михаил Екимджиев. Няколко са процесуалните ходове за тях, но най-щадящата от финансово гледище е хората да заемат пасивна позиция, каза адвокатът. В този случай електроразпределителното дружество, за да получи сумите за които има претенции, трябва да издаде така наречената "Заповед за изпълнение". В 14-дневен срок от връчването на тази заповед на клиентите дружеството трябва да заведе дело.

Така всички формалности за предявяването на осъдителния иск трябва да изпълни именно дружеството. В съда те трябва да докажат, че точно това е исканата от тях сума от гледна точка на заключения на експертизи и показания на уредите в дома на клиента. По този начин клиентът няма да плаща нищо, цялата доказателствена тежест се прехвърля върху електроразпределителното дружество. 

След това се очаква в рамките на един открит и справедлив състезателен процес да се разбере дали сметките на хората са надписани, каза адвокат Екимджиев. Най-общо казано, хората не трябва да инициират нищо, трябва да изчакат "Заповед за изпълнение" и тогава в едно възражение да се напише, че оспорват сумите. Възражението се подава в съда също в 14-дневен срок. 

"При спор за коректност на сметките Енергото нямат право да спират тока, каза още адвокат Екимджиев. Това би представлявало злоупотреба с монополно положение и самоуправство", поясни той. 

Има няколко спечелени дела при такива спорове, добави пловдивският адвокат. В такъв случай клиентите на дружеството могат да сезират прокуратурата за самоуправство, могат да подадат жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, може да се сезира и ДКЕВР и да се претендират по-високи вреди. 

"Възможно е да се предяви и така наречения колективен иск. Досега обаче нито един от потребителските колективни искове в България не е успял", каза Екимджиев. 

Вече три години в Пловдив се води такъв иск срещу мръсния въздух, посочи адвокатът. Според него нашата законова уредба не е достатъчно компетентна по такива спорове, а и съдилищата не разполагат с такъв капацитет, за да бъде решен спора в защита на потребителите. 

"Затова по-бързата и икономична процедура е именно да се оспори претенцията на Енергото след получаване на тяхната заповед за изпълнение. Един колективен иск би се търкалял по съдилищата близо 10 години", каза адвокатът.


Източник: радио "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 271
26.06.2020 »
03.03.2020 »
18.01.2020 »
10.04.2019 »
28.02.2019 »
02.07.2018 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Advokat-kum-horata-koito-imat-sumneniya-za-nadpisani-smetki-Ne-plashtaite-415495
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.