Здравната каса увеличава цените на половината лекарства, твърдят фармацевти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:53 / 24.01.2005Коментари ()1399
Здравната каса повишава цените на повече от 50 % от лекарствата, като намалява частта, която заплаща за медикаментите от реимбурсния списък и по този начин пациентите ще плащат повече от 50 % от крайната цена на лекарство. Това твърдят от Съюза на фармацевтите и заявяват, че ще заведат дело срещу касата, ако тя наложи отстъпка от 8 на сто, каквото е решението на Управителния й съвет, предаде Дарик радио.
Цените на около 600 лекарства от реимбурсния списък са увеличени, твърдят фармацевтите. Те недоволстват от решението на Управителният съвет на НЗОК за 8 % отстъпка от продаваните лекарства и твърдят, че всъщност това са 50 % от приходите в аптеките и масово аптеки ще фалират. Съюзът на фармацевтите препоръчва на колегите си да не бойкотират все пак подписването на договорите с касата и да правят 5 % отстъпка, но в полза на пациента. А за исканите от касата 8 % ще бъде заведено дело. Над 450 хиляди подписа са събрани до този момент срещу административния произвол на НЗОК, твърдят от Съюза на фармацевтите, които ще подкрепят исканията им в НС, президента и МС за осъществяване на по-широк контрол на работата на касата, включително и реално договаряне между нея и фармацевтите.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zdravnata-kasa-uvelichava-cenite-na-polovinata-lekarstva-tvurdyat-farmacevti-4160
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.