Само 10 години ни делят от глобална катастрофа, твърдят учени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:42 / 24.01.2005Коментари ()1313
Глобална катастрофа, предизвикана от климатичните промени, ще настъпи само след десет години, сe твърди в доклада на международна група учени "Meeting The Climate Challenge", чиито изводи публикува днес "Independent".
Според изследването, ако средногодишната температура на планетата се увеличи само с 2 градуса в сравнение с 1750 г., когато е започва бурното индустриално развити, Земята ще претърпи необратими промени на климата.
От 1750 г., по последни данни, средногодишната температура се е увеличила с 0.8 градуса по Целзий. Учените предупреждават, обаче, че, отчитайки темповете на замърсяване на околната среда, човечеството ще достигне критичната точка след 10 години или дори по-рано - когато концентрацията на въглероден диоксид (главния "парников" газ) в атмосферата стане 400 на милион. Днес тя е 379 промила и се увеличава с повече от 2 промила годишно. "Това е екологична бомба със закъснител с включен часовников механизъм", отбелязва Стивън Байер, бивш министър на транспорта, който оглавява комисията.
Последствията от затоплянето са напълно предсказуеми. това е топене на ледниците, наводнения в някои райони и суша в други, измиране на горите, рязко намаляване на реколтата, поява на благоприятна среда за равитие на много заболявания.
За да се избегне катастрофата, според авторите на доклада са необходими спешни и решителни мерки. Препоръчва се най-вече лидерите на страните от Г-8 да приемат решение до 2025 г. за една четвърт от произвежданата от тях електроенергия да се използват възобновяващи се източници. Освен това трябва да се сформира комисия по проблемите на климата, в която да се включат и развиващите се страни, най-вече Индия и Китай. Там напоследък постоянно нараства количеството на изхвърляния въглероден диоксид.
В подготовката на доклада са участвали учени, политици и бизнесмени от различни страни. Официално той ще бъде публикуван утре от британския Institute for Public Policy Research.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Samo-10-godini-ni-delyat-ot-globalna-katastrofa-tvurdyat-ucheni-4164
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.