Пловдивският университет ''Паисий Хилендарски'' въвежда нов кандидатстудентски изпит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:18 / 25.01.2005Коментари ()831
За пет специалности в Пловдивския университет тази година ще се кандидатства с нов изпит по българска литература. Традиционното съчинение ще бъде заменено с тест, съобщи днес ръководството на Филилогическия факултет. Кандидат-студентите ще отговарят писмено на 25 въпроса и ще трябва да направят коментар на литературно произведение от матгериала за 11 и 12 клас. С теста ще се кандидатства за специалностите "Български език и история", "Българска филология", "Славянска филология", "Етнология" и "Балканистика".
За останалите филологически специалности остава изпитът по български език - т.нар. езикова култура.
Другото нововъведение е, че оценката от изпитния тест ще бъде единствената балообразуваща.
Окончателният вариант на теста ще бъде готов до април, когато се очаква да излезе от печат кандидатстудентският справочник на университета.
И тази година желаещите да проверят знанията си ще могат да се явят на предварителни кандидатстудентски изпити по български език и литература и по английски език, които ще се проведат през май. Те са напълно равностойни на изпитите през редовната юлска кампания и ако абитуриетнтът е удовлетворен от получената оценка, ще може да кандидатства с нея за прием в университета.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-universitet-Paisii-Hilendarski-vuvezhda-nov-kandidatstudentski-izpit-4183
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.