Разширяват с 600 кв.м разкопките пред Пощата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 05.03.2013Коментари ()5766
© Plovdiv24.bg
Разширяват с близо 600 кв.м разкопките пред Пощата, а към екипа от 6 археолози, работещи на мястото, ще се включат още 2-ма, научи репортер на Plovdiv24.bg. Стартирането на същинската работа се очаква да стане факт до месец-месец и половина, когато разрешението от Министерството на култура бъде разписано. 

Обектът се разширява на изток и на север, като на изток ще стигне до пешеходната зона, а на север ще навлезе малко в зелените площи на Цар Симеоновата градина, потвърди зам.-кметът по култура Стефан Стоянов

"Очакваме да се открие по-голяма част от втората улица, водела до западните порти на площада, което е и основната цел на разкопките. Освен това предвиждаме и разкриването на основната улица, водела до входа, още една част от античните магазини и евентуално колонадата на изток, която е под въпрос, тъй като по-голямата й част попада под пешеходната зона на Центъра", разказа още той.

До получаването на разрешителното от Министерството, горните пластове на новите 600 кв.м ще започнат да се разкриват. И тази година, както и миналата, освен археолози, на разкопките ще работят и хората, наети от Бюрото по труда по програмите за временна заетост. 

"Ще бъде премахнат бетонът отгоре, както и слоят от 2 метра пръст, за да може обектът да е готов за стартирането на същинската работа на археолозите", коментира зам.-кметът. 

Със заделените в бюджета за тази година 400 000 лв. за археологически разкопки, които са два пъти повече от средствата, предвидени за целта в миналогодишния бюджет, Община Пловдив се надява да приключи обекта пред Централна поща и да довърши Одеона.

"Ще проектираме и изградим Форума така, че да бъде готов да приема посетители и туристи, по подобие на Римския стадион. Паралелно с това археологическите разкопки ще бъдат продължени, за да се стигне и до свързване на Одеона с Централния площад и Западните пропилеи", сподели преди време пред репортера ни градоначалникът Иван Тотев.

По думите му така ще се върне естествената връзка между двата обекта във вариант, в който е била преди 2000 години, и отново напомни, че пловдивчани трябва да бъдем изключително горди с археологическите находки, които се откриват на територията на града ни.

През тази година се предвижда и проучване на Тракийска могила в близост до Пловдив, както и една от същите могили в район "Южен". За осъществяването на замисъла са предвидени 50 000 лв., които са част от общата сума от 400 000 лв.

Очаква се през 2013-а да стартира и реконструкцията на Площада, когато трябва да започне и подмяната на хидроизолацията на подлеза на ул. "Гладстон". Туристическият информационен център най-вероятно ще си остане на същото място и няма да бъде премахнат, уточни още Стоянов. 


Още по темата: общо новини по темата: 271
30.08.2024 »
06.08.2024 »
06.08.2024 »
04.08.2024 »
31.07.2024 »
22.02.2024 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Razshiryavat-s-600-kvm-razkopkite-pred-Poshtata-419676
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.