Удостояват посмъртно полк. Цветан Мумджиев с почетен знак
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:05 / 05.03.2013Коментари ()4888
© Plovdiv24.bg
България е една от малкото страни в света, която успя преди седем десетилетия да спаси своите евреи. Сред тези, които не изпратиха своите подчинени в "душегубките" на лагерите на смъртта в Третия райх, е полк. Цветан Мумджиев. В качеството си на началник на Временната трудова повинност, той отказва на Комисаря по еврейските въпроси да му бъдат предадени 10 000 евреи-трудоваци, които е трябвало да бъдат пратени в Освиенцим и Бухенвалд.

Полковник Мумджиев много добре знаел какво става с евреите в Гърция и затова еднолично взема съдбовното решение: да пусне войниците си от Беломорието в безсрочен домашен отпуск.

За тази негова смела и доблестна постъпка настоятелството на Фондация "Помогни на нуждаещите се", частен професионален колеж "Източен европейски образователен център" и граждански форум "Съвет на нацията", удостояват (посмъртно) полк. Цветан Мумджиев с почетния знак-медал "За хората с добри сърца".

Отличието ще бъде предадено на внука му, носещ неговото име - арх. Цветан Мумджиев утре на тържество от 16 часа във Военния клуб Пловдив. 

Поставил живота на спасените над своя, полк. Мумджиев обрече името си на вечна признателност. За поколенията той остава и като командир на хуманните воини.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Udostoyavat-posmurtno-polk-Cvetan-Mumdzhiev-s-pocheten-znak-419771
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.