Председателят на ДКЕВР: ЕВН са си направили нереалистично прогнозите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:20 / 26.03.2013Коментари ()1925
© Plovdiv24.bg
Дружеството ЕВН са си направили нереалистично прогнозите. Това каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова по повод искането на ЕВН за промяна на ценообразуването и връщане на старата методика.

"ЕВН са дружество, което е добре ситуирано технически в България, но когато си правиш прогнозите, трябва да си ги направиш реалистично", заяви Харитонова.

Тя посочи, че те трябва да дадат прогнозите, за да се опреди цената за регулирания пазар.

"Ако копаехме нефт или газ, нещата щяха да бъдат други. Не виждам как ще стане - хем ЕВН доволни, хем НЕК доволни, хем гражданите доволни", каза Харитонова. Тя отбеляза, че ЕВН иска промяна на методиката, по която работи ДКЕВР за определяне на цените, а тя няма да бъде променена до 1 юли.

По думите й - резултатът от предишната методика е довел до загуби за НЕК от 120 милиона лева. Харитонова отбеляза, че ситуацията на другите дружества е по-добра.

"Комисията трябва да балансира интересите на гражданите и интересите на енергийните предприятия. Не е в интерес на Комисията да закриваме енергийни предприятия или да фалираме енергийни предприятия", каза Харитонова.

"Когато говорим за електроразпределителните дружества - те дойдоха в България с техните добри практики. Тези техни практики и в прогнозите и в исканията им трябва да съответстват на практиките на техните страни - страни членки на ЕС", заяви Харитонова.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Predsedatelyat-na-DKEVR-EVN-sa-si-napravili-nerealistichno-prognozite-423599
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.