Арх. Николов иска промени в областната стратегия за развитие
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 28.03.2013Коментари ()1736
© Plovdiv24.bg
Актуализиране и преформулиране на приоритетите в Областната стратегия за развитие поиска председателят на общински съвет арх. Илко Николов по време на състоялото се този вторник заседание на Областен съвет за развитие, на което бе представен и обсъден Проектът за областна стратегия.

Проектът, който бе разгледан по време на заседанието е един добър анализ, показващ моментната картина в областта, но според мен не е достатъчна ясна посоката на развитие в Пловдивска област във времеви хоризонт 2014-2020, сподели арх. Николов.

Като член на Областния съвет за развитие арх. Николов има право да прави предложения, свързани с възможността за реализиране на значими мероприятия, касаещи Община Пловдив, но същевременно разположени върху територията на други общини или използването от други общини на дейности, съсредоточени в Община Пловдив. Конкретните предложения, които ще направя на следващото заседание на Областния съвет за развитие, са били предмет на обсъждане в заседанията на Общински съвет - Пловдив. Считам, че без да се изчерпват всички гледни точки, това са важни елементи за развитие, както на Община Пловдив, така и на областта и следва да бъдат обсъдени с оглед тяхното прилагане в следващ планов период, обобщава председателят на Общински съвет.

Предложения:

• Изготвяне на ПСД за обект "Водоснабдяване на Пловдив от каскада "Въча".

• Създаване на нов вид селищен и междуселищен транспорт тип S-BAHN. Концепцията за този транспорт е заложена в Районната устройствена схема, приета през 2011 г. и необходимостта от нея беше потвърдена в представения проект за областна стратегия за развитие, във връзка с полицентричната агломерационна структура, включваща близките около Пловдив населени места, а именно: Съединение, Кричим, Перущица, Садово, Куклен, Асеновград.

• Направление Здравеопазване: В момента, съгласно Решение на Общински съвет - Пловдив, приключва изготвянето на Концепция за развитие на здравеопазването в Община Пловдив със съответните изводи, констатации и предложения, свързани и със здравното обслужване на голяма част от населението на областта на територията на Община Пловдив. В резултат на анализа на тази Концепция, предстои изготвянето на Здравна стратегия на Община Пловдив. Считам, че констатациите и изводите на горецитирания материал биха могли да бъдат заложени в Областната стратегия за развитие с цел равномерно разпределение на тази дейност в цялата област.

• Във връзка с един от цитираните в обсъждането приоритети, а именно иновационен потенциал, обръщам внимание, че може да се използва направената към момента разработка от ИПГВР в частта "Зона с потенциал за икономическо развитие" - Вторичен градски център, включващ високотехнологичен парк "Агро Фууд Тех", като отраслов приоритет в традиционната за Пловдив и областта аграрна политика.

• В Програмата на НКЖИ е предвиден, през предстоящия планов период на развитие, разработване на ЖП възел - Пловдив, касаещ не само Пловдив, но и съседни на Пловдив общини, като този проект включва както изграждане на ЖП инфраструктура, така и съпътстващи обекти. Тази развиваща се ЖП инфраструктура би могла да бъде разработена и свързана както със S-BAHN системата, така и доразработена към новообразуваните производствени и икономически зони на територията на областта (Раковски, КЦМ, Радиново, Летище Пловдив).

• Летищен комплекс "Пловдив": Следва да бъде включен в Стратегията с целия си възможен потенциал на развитие, включващ изграждането на карготерминал, логистични центрове, връзка с промишлени и икономически зони и тяхното нарастване, ЖП връзка с ЖП гара Пловдив и т.н.

• В презентацията беше аргументиран и представен потенциала за агломерация Пловдив - Асеновград. Считам, че този потенциал трябва да бъде разработен като отделен приоритет с оглед благоприятстващите предпоставки за това.

• Изработване на нова районна устройствена схема или схема за пространствено развитие на регионално ниво, съгласно чл.99, 100, 101 от ЗУТ, включваща минимум цитираните в т.2 населени места.

• При едно следващо заседание на Регионалния съвет, предлагам да се обсъди възможността за евентуално административно преструктуриране на териториите около Община Пловдив, от една страна с оглед неправомерността на съществуване на общините Марица, Родопи и Куклен (неразполагащи с основни атрибути за съществуване на община) и от друга страна констатациите за сериозно наличие на моноцентричност в областта чрез концентрацията на дейностите в Община Пловдив, които не отговарят на европейските директиви за полицентричност.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Arh-Nikolov-iska-promeni-v-oblastnata-strategiya-za-razvitie-424087
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.