Пловдив се превръща в най-голямата спортна строителна площадка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 30.03.2013Коментари ()11610
© Plovdiv24.bg
Строежът на спортната зала напредва
Пловдив е на път да се превърне в новата строителна столица на България по отношение на съоръженията за спорт. Заради липсата на добра инфраструктура в последните години градът остана встрани от значими спортни събития, на които България домакинстваше. Единственото качествено съоръжение - гребният канал, също има нужда от развитие, за да може да приеме световни първенства за мъже и жени.

С инвестициите в зали и стадиони картината може да се промени. Сградата, която беше започната като колодрум, се превръща в мултифункционална спортна зала. Два от клубните стадиони - на "Ботев" и "Локомотив", са с готови проекти за инвестиции. Върви и процедурата за втори гребен канал. За следващите няколко години тези съоръжения трябва да поемат от европейски първенства по гимнастика, волейбол и футбол.

В най-напреднала фаза и най-ключово за част от предвидените домакинства е изграждането на колодрума, който трябва да се превърне в спортна зала. Съоръжението беше започнато като частна инициатива, но покрай кризата инвеститорът изпадна в затруднения и сега съоръжението се довършва с общински и държавни средства. През декември миналата година общината пое управлението на проекта, а през февруари държавата отпусна допълнителни 30 млн. лв. по бюджета на общината за 2012 и 2013 г. за довършването на залата.

Строителството се извършва от "ГБС Пловдив", част от групата, която построи и "Арена Армеец" в София. Спортното съоръжение е планирано за до 8500 седящи места, а разгънатата му застроена площ е приблизително 37 хил. кв.м. "По договор спортният комплекс в града, по-известен като Колодрума, трябва да е готов до 31 януари 2014 г. Надяваме се сега да пуснем конкурс за име и да го изберем", заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Общината ще се опита да продаде името на залата за около 600-700 хил. лв. на година, а дневният наем засега се планира да е между 10 и 11 хил. лв. За сравнение - през 2011 г. застрахователната компания "Армеец" купи след конкурс името на "Арена Армеец" в София за 1.08 млн. лв. годишно с договор за шест години. "Проблемът тук е, че залата ще е общинска собственост и цялата издръжка ще е наша грижа, докато "Арена Армеец" е държавна и общината няма ангажимент към нея", заяви Тотев.

Залата трябва да е домакин на европейското първенство по гимнастика през 2014 г. и мачове от европейското първенство по волейбол през 2015 г.

В скоро време се очаква да започнат подобренията и по футболните стадиони в града. Преди около месец общинските съветници на Пловдив одобриха 35-годишната концесия на стадион "Христо Ботев", който да се даде на футболния "Ботев". Клубът, който е собственост на Цветан Василев, беше единственият кандидат.

Теренът е с площ 42 000 кв.м. В своето предложение "Ботев" заяви инвестиционни намерения за 20 млн. лв. за обновяването на съществуващия стадион, като предвиденият срок за усвояване на тази инвестиция е краят на 2014 г. На мястото на настоящия стадион се планира съоръжение за 18 хил. седящи места с 80% покрити трибуни с прилежащ паркинг и административни помещения, отговарящи на категория III на УЕФА.

"Изключително позитивно сме настроени към намеренията от концесионера, защото това са реални инвестиции. Инвестицията в първата спортна база на "Ботев" на "Коматевско шосе" вече са минали 8 млн. лв., а до края се очаква да превишат 10 млн. лв.", заяви кметът Тотев.

Преди дни общината намери форма и за стопанисването на стадион "Локомотив" в парка "Лаута". Тя го даде под наем за 10 години на футболен клуб "Локомотив", който се задължава да направи инвестиции по инфраструктурата.

Общината вече отдели 1 млн. лв. за осветление, 60 хил. лв. за проекта на трибуна "Бесика". "Остават последни детайли, за да бъде бутната старата трибуна и да се изгради нова", уточни Тотев.

Веселин Марешки, който издържа клуба от лятото на 2012 г., обеща да финансира изграждането на новата трибуна за 4000 зрители. Прогнозната стойност е 700 хил. лв. и в най-оптимистичния вариант "Бесика" трябва да е завършена през септември. Стадионът е един от включените в проекта на Българския футболен съюз за домакини на мачове от европейското първенство за младежи до 17 години през 2015 г.

 

Най-проблематично остава положението на градския стадион, чието бъдеще е неясно. Той попадна в представените проекти от Христо Стоичков за изграждането на три стадиона с помощта на испански инвеститори. На мястото му трябваше да се изгради стадион "Олимпийски съкровища" с капацитет 25 хил. места.

"Градският стадион е една голяма болка за всички в Пловдив просто защото той е нещо останало от социализма и грандоманското мислене от онова време. Стадион за 55 хил. зрители в град с население 380 хил. души. Такъв стадион няма и в София. Той ще може да бъде запълнен единствено ако вземем европейско първенство, но това ще е еднократно събитие", добави Тотев.

Според кмета инвестицията в ремонта ще е огромна, а общината няма пари и няма как да участва в подобно начинание. "Анализът на приходите и разходите показва, че без намирането на някакъв инвеститор подобен на този, който взе "Ботев", пускането в експлоатация е просто невъзможно. Държавно финансиране също не се очертава на този етап, защото все пак то трябва да има някаква икономическа логика, аз в момента не мога да направя бизнес план за този обект", добави Тотев.

Инвестицията в съпътстващия канал се оценява на около 12 млн. лв. и е част от цялостната визия на парка, заради което може да бъде финансирана по програма Jessica. Новото съоръжение трябва да е с дължина 2100 м, широчина 45 м и дълбочина 1.5 м и ще бъде свързано с настоящия канал в зоната на старта и финала. Когато няма състезания, той ще трябва да се превърна в атракционна зона с влекове за водни ски, водни колела и други.

Източник: в.Капитал



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-se-prevrushta-v-nai-golyamata-sportna-stroitelna-ploshtadka-424362
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.