Деца от Перущица отбелязват Международния ден на ромите с изложба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 08.04.2013Коментари ()1321
С изложба на ръчно изработени предмети и материали децата от основно училище "Петър Бонев" в Перущица ще отбележат Международния ден на ромите, който се чества на 8 април.

Произведенията ще бъдат подредени в сградата на Областната администрация в Пловдив. Там ще бъде направена и драматизация на част от приказка, която се предава от поколение на поколение в ромския квартал на Перущица. Учениците от началния курс са организирали и художествена програма-рецитиране на песни и стихотворения. От няколко месеца насам, ученици и преподаватели работят по проект, който цели запазване на ромското традиционно изкуство.

Калина Калинова, която е преподавател по история, ръководи клуба по краезнание.Тя разказва,че в часовете по проекта, децата имат за задача да издирят и представят песни или приказки, които са традиционни за ромите. Въпреки, че в Перущица живеят близо 1500 души от етноса, намирането на такова нематериално културно наследство е твърде трудно, тъй като до сега никой не се е заемал с подобен род дейност.Затова и учениците с интерес се включват в инициативата. За сега единствено по-възрастните хора си спомнят приказки на ромски език-едната, посветена на Азбуката, а другата за Прехраната.

Ромите в Перущица основно са били калайджии и кошничари, малка част от тях са се занимавали с тъкачество. Голяма част от дрехите им наподобяват родопска носия, защото местните смятат, че техните предци са дошли от Родопите.Това обясни г-жа Калинова. Тя допълни, че почти всички са християни. Назад във времето са посещавали православната църква и обичаите им са смесили с традиционните за православните българи, но през последните десетина години ромите са минали към протестантството. До месец септември учениците от клуб "Краезнание" ще имат задачата да съберат и запишат песенното и приказното творчество на ромския етнос на територията на кв. Западен.След това ще изготвят сборник от събраните и описани фолклорни образци.

Освен "Краезнание", в училище "Петър Бонев" работят в още три клуба, като част от дейностите по проекта "Ромското традиционно изкуство в училище - диалог за етническа толерантност". Целта им е чрез извънкласните занимания все по-малко ученици да отпадат от учебния процес.

Днес от 11.00 е откриването на изложбата в сградата на Областна администрация.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Deca-ot-Perushtica-otbelyazvat-Mezhdunarodniya-den-na-romite-s-izlozhba-425903
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.