Премиера на сборника "Чужденецът и всекидневието"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 19.04.2013Коментари ()899
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Премиера на сборника "Чужденецът и всекидневието" организират днес Институтът за критически социални изследвания и катедрата "Социология и науки за човека" към Философско-исторически факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщиха от висшето училище.

Изданието е от типа liber amicorum - от лат. книга от приятелите. Тя е посветена на 60-годишнината на един от най-изтъкнатите социолози у нас и настоящ преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" и Нов български университет и главен редактор на списание "Социологически проблеми" - проф. дсн Кольо Коев. Академичната общност го признава за една от най-мащабните фигури в бългаската социология. Затова и съставянето на сборника е жест на признателност от страна на приятели, колеги, докторанти, които са повлияни от работата на проф. Коев през последните 30 години.

Статиите в сборника са свързани с теми и автори, които занимават видния социлог през годините. В тях се засягат социологическата релевантност на феноменологията, социологията на всекидневния живот и на публичността, етнометодологията, методологическите проблеми на социологическото познание, както и граничните полета между социология и философия, социология и история, социология и културология. Представят се и класиците на социологията и философията - Георг Зимел, Макс Вебер, Алфред Шютц, Валтер Бенямин, като самият проф. Коев е преводач на академичните трудове на голяма част от изброените именити учени.

Със свои трудове в сборника участват повечето от най-емблематичните имена на българската социология и хуманитаристика, както и двама световноизвестни учени, удостоени с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ПУ "Паисий Хилендарски" - проф. Йоханес Вайс от университета в Касел, Германия и проф. Растко Мочник от Университета в Любляна, Словения.

Изданието "Чужденецът и всекидневието" е съвместна инициатива на Департамент "Философия и социология" към Нов български университет и Института за критически социални изследвания към Пловдивския университет.

Съставители са ръководителят на Катедра "Социология и науки за човека" в ПУ "Паисий Хилендарски" доц. д-р Светлана Събева, гл. ас. Деян Деянов от същата катедра и преподавателите в НБУ - проф. д-р Христо Тодоров и ас. д-р Теодора Карамелска. Трима от тях ще присъстват на премиерата, като сборникът ще бъде представен от гл. ас. Деян Деянов.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Premiera-na-sbornika-Chuzhdenecut-i-vsekidnevieto-428087
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.