7 ухапани от кърлежи в Пловдив през изминалата седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:29 / 25.06.2013Коментари ()1414
©
14 души са ухапани от кърлежи през изминалата седмица в Пловдив и областта, съобщи д-р Милена Коларова, ръководител на отдел "Противоепидемичен контрол" в Регионалната здравна инспекция.

Седем от ухапаните са в град Пловдив. При два от случаите в областта ухапаните са се разболели от Марсилска треска, каза още д-р Коларова. Установени са и три случая на лаймска болест.

Ухапванията от кърлежи започнаха от месец април, като до момента броя на пострадалите е по-голям от този през изминалата година, каза още д-р Коларова.

Като специалист, тя посъветва хората, които открият кърлеж по тялото си, да не се опитват да го вадят сами, а да потърсят медицинска помощ. Това, което е широко известно, че той трябва да се намаже с нещо мазно, за да излезе, не е правилно и не би трябвало да се прави, каза още Коларова.

По думите й, в случаите, когато човек реши сам да си вади кърлеж, може той да не излезе целия, да е инфектиран и да се получи впръскване на кръв от него в конюнктивата, обясни Коларова.

Според нея, когато се вади с ръце, без предпазни средства, ако кърлежът е инфектиран има опасност за възникне на инфекция и при човека.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/7-uhapani-ot-kurlezhi-v-Plovdiv-prez-izminalata-sedmica-439792
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.