Чобанов убеждава Плевнелиев да не налага вето на бюджета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:56 / 05.08.2013Коментари ()2301
© Bulfoto
Финансовият министър Петър Чобанов ще се срещне днес с президента Плевнелиев. Двамата ще обсъдят актуализацията на бюджета. Чобанов ще настоява държавният глава да не налага вето върху гласуваните промени в закона за бюджета. Той ще аргументира решението си пред Плевнелиев и финансовите му съветници.

"Нека да обсъдят конкретните причини, които налагат актуализацията на бюджета, защото ако има вето кой ще бъде отговорен за забавените плащания", коментира и икономическият министър Драгомир Стойнев.

В последните дни преди ваканцията парламентът гласува окончателно актуализацията на бюджета. Но депутатите от БСП и ДПС получиха указания да са в готовност по време на почивката си. Предупреждението от ръководствата на партиите дойде заради опасността Плевнелиев да наложи вето на новия бюджет. "Готови сме за извънредно заседание на парламента", коментираха депутати. И дадоха да се разбере, че отново ще гласуват "за" актуализацията. Но уточниха, че преди да влезе в пленарна зала, ветото трябва да мине и през съответните комисии. Така от ваканцията на народните избраници ще бъде отрязана седмица.

В същото време социалният министър д-р Хасан Адемов коментира, че евентуално вето върху ремонтирания бюджет ще забави с два месеца реализацията на важни социални мерки. Семействата на деца с увреждания ще загубят 56 лв. от това, че няма веднага да влязат в сила увеличените месечни помощи от 189 на 217 лв. Работници и служители ще бъдат лишени 2 месеца от ваучери за храна. Други 8 млн. лв. за пазара на труда ще бъдат договорени със закъснение.

Източник: Кросс



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Chobanov-ubezhdava-Plevneliev-da-ne-nalaga-veto-na-byudzheta-446885
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.