Чесънът понижавал риска от рак на белите дробове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:16 / 10.08.2013Коментари ()1635
©
Два пъти седмично ядене на чесън намалява риска от рак на белите дробове почти наполовина - 44%, доказаха китайски специалисти, цитирани от "Дейли мейл".

Чесънът помага и на пушачи - при тях рискът намалява с 30%.

При поставяне на диагноза рак на белите дробове шансът човек да оживее е много малък. Под един човек на всеки десет с тази диагноза живее повече от 5 години, след като е бил диагностициран с това заболяване.

По време на изследване сътрудници на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията в провинция Цзянсу са сравнили 1424 пациенти с рак на белите дробове и 4500 здрави хора. Установен е еднозначен положителен ефект от консумацията на пресен чесън. Учените не знаят дали той ще запази полезните си свойства и след термична обработка.

Предишни изследвания са показали, че ключовата съставка в чесъна - алицин,се освобождава, ако той се смачка или нареже. Съединението е полезно срещу възпаления, действа като антиоксидант, намалява степента на увреждания от свободните радикали. Затова чесънът се смята за отлично средство срещу простудни болести, болнични супербактерии и дори срещу малария.

Учени от университета на Южна Австралия от своя страна са установили, че чесънът намалява вероятността от рак на червата почти с една трета.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Chesunut-ponizhaval-riska-ot-rak-na-belite-drobove-447988
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.