Ситна цедка за студенти се очаква в европейските топуниверситети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 19.09.2013Коментари ()1535
© Impact Press Group
Ситна цедка за студенти се очаква в европейските топуниверситети през следващата учебна година. Някои вузове дори ще изискват оценки от три матури, а не от две, колкото са задължителните зрелостни изпити у нас. Това съобщи шефката на посредническа къща за образование зад граница Бистра Илиева.

Летвата за прием в престижен университет се вдига в навечерието на отпадането на ограниченията за пазара на труда за българите и румънците в редица държави, сред които Великобритания. Друга причина за повишените изисквания е редуцирането на бюджетите на британските университети. Така на практика те искат да отсеят най-добрите кандидат-студенти, защото финансирането им зависи от качеството на образованието, което предлагат, и успехите на възпитаниците им, обясни Илиева.

По този начин отличният успех от дипломата и матурите се превръщат в задължително условие за прием в престижен ВУЗ в Англия, Шотландия и Холандия.

Кандидатите за бизнес и ИТ специалности в някои университети ще трябва да имат оценки от три матури - по български език, математика и физика. Така зрелостниците ще трябва да се явят и на трета допълнителна матура.

По-труден ще бъде приемът в университети като Оксфорд и Кеймбридж, Амстердам в Холандия, както и Еразъм и Единбург в Шотландия, където конкуренцията също ще се повиши заради безплатното обучение за европейски студенти, което увеличава наплива от кандидат-студенти в страната. Желаещите да учат в университет Еразъм в Ротердам, трябва да се подготвят и за вътрешен изпит по математика. Проверката не подминава дори и на пълните български отличници, които са завършили Софийската математическа гимназия. Интересно е обаче, че отличниците от Великобритания са освободени от такъв изпит, което означава, че има недоверие към качеството на образованието в някои европейски страни, в която група попада и България.

80% от българските кандидат-студенти не са ориентирани коя е подходящата за тях специалност, отчете още Илиева. 15% от студентите в топуниверситетите зад граница пък отпадат именно защото не са подбрали подходящата си специалност.

Този уикенд ще се проведе изложение за образование в чужбина, на което кандидат-студенти ще могат да направят и безплатен тест за кариерно консултиране. Изложението ще се състои в сградата на консултантската къща за образование в чужбина "Дарби".

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sitna-cedka-za-studenti-se-ochakva-v-evropeiskite-topuniversiteti-454574
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.